Prăjitură Fanta – cu cremă de brânză și jeleu de portocale
Cred că rar sunt persoanele care încă nu au auzit de prăjitura Fanta, acea prăjitură cu cremă de brânză și jeleu din celebrul suc Fanta. Este una dintre prăjiturile preferate ale românilor și o găsim des pe mesele lor de sărbătoare, fie că se celebrează un eveniment în familie, fie în zile festive cum sunt Crăciunul sau Paștele.
Prăjitura Fanta face parte din prăjiturile copilăriei, adică acele rețete vechi de prăjituri cu care ne-au încântat mamele sau bunicile noastre când eram copii.
Cu toate acestea, prăjitura Fanta nu se făcea la noi în casă. Drept pentru care este pentru prima dată când încerc rețeta, adaptând-o gusturilor mele.
Prăjitura Fanta are un blat din pandișpan cu cacao, o cremă de brânză cu unt și un ultim strat de jeleu din suc de portocale.
Pe internet veți găsi diferite variante, fie cu ingrediente cât mai naturale, fie cu ingrediente semipreparate, cumpărate din comerț. Deși fiecare spune că varianta lui e cea mai buna. Eu nu o să fac asta.
Am testat ambele variante, și cea cu suc de portocale proaspăt stors dar și cu suc cumpărat din comerț. Recunosc însă că nu am folosit, în cea de a doua variantă, sucul care dă denumirea rețetei ci un suc fără acid, cu o concentrație mai mare de pulpă de portocale, ca să fie cât mai aproape de consistența sucului original.
De asemenea, în această rețetă, de obicei se folosește budincă cumpărată din comerț. Eu nu îi văd rostul atâta timp cât există amidon de cumpărat. E cam același lucru.
Vezi AICI mai multe rețete de prăjituri de casă
Și în ce privește crema am făcut ceva modificări pe gustul meu. De mult timp tot vreau să încerc rețeta de prăjitură Fanta dar am ezitat pentru că nu mi-a ”sunat” prea bine combinația dintre brânza de vaci și unt. Nu știu de ce dar nu mi se pare, mie personal, chiar atât de atrăgătoare.
Și cum sunt mare fan/consumator de brânză mascarpone, dat fiind că aceasta este cremoasă și mult mai fină decât brânza de vaci, am înlocuit o parte din cantitatea de brânză de vaci cu mascarpone.
Hai să vedem împreună cum se face această delicioasă prăjitură Fanta. Nu e greu și nici nu durează prea mult dacă te organizezi puțin. Ceea ce vreau să rețineți înainte de a vă apuca de treabă este faptul că brânza (atenție mare!), mai ales cea de vaci, lasă zer și dacă nu este bine scursă înainte, acesta va intra în blat și îi va da un gust neplăcut.
Așa că înainte de a vă hotărâ să faceți prăjitură Fanta, scoateți brânza din frigider, puneți-o într-o strecurătoare și lăsați-o la scurs chiar cu o zi înainte de a începe să faceți blatul și monta prăjitura.
De asemenea, este de reținut și faptul că toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Deci, scoateți și ouăle și untul și brânza din frigider cu mult timp înainte.
- pentru blat
- 3 oua
- 70 grame de zahăr
- 2 pliculețe de zahăr vanilat
- 90 grame de făină albă de grâu
- 15 grame de cacao
- o lingură de ulei
- un vârf de cuțit cu sare
- pentru crema de brânză
- 200 grame de brânză de vaci
- 250 grame de mascarpone
- 150 grame de unt cu 80% grăsime
- 120 de grame de zahăr pudră
- o lingură de esență de vanilie
- pentru jeleul de portocale
- 550 grame suc
- 40 amidon
- 70 zahar
Mod de preparare pentru rețeta de prăjitură Fanta
- În primul rând vom începe prin a face blatul care va trebui să fie bine răcit când vom pune crema peste el.
- Aprindem cuptorul la 170 de grade și pregătim o tavă de 24/24 cm în care punem hârtie de copt.
- Pentru a face blatul vom proceda ca la rețeta de blat de tort Genoise, adică vom bate ouăle întregi împreună cu zahărul aproximativ 15 minute după care vom adăuga făina amestecată cu cacaoa și uleiul. Atenție! Făina o adăugăm treptat amestecând cu mișcări ușoare, de jos în sus, fără să ne grăbim, așa încât să păstrăm aerarea obținută mai devreme prin baterea ouălor. La final adăugăm și uleiul.
Modul de preparare în detaliu îl găsiți AICI. - Cât timp stă blatul în cuptor pregătim crema de brânză amestecând brânza de vaci cu brânza mascarpone și esența. Dacă doriți puteți folosi altfel de esență, de portocale, de exemplu.
- Punem peste unt zahărul pudră și îl batem foarte bine făcându-l cremos după care îl adăugăm treptat, în brânză amestecând până la omogenizare
- îl punem înapoi în tava în care l-am copt și peste el întindem crema de brânză nivelând cât mai bine, mai drept. Dăm tava la rece, la frigider și ne ocupăm de jeleul de fructe.
- Dacă folosim suc de portocale proaspăt stors, evident că ne va lua puțin mai mult timp să îl facem pentru că va trebui să începem cu obținerea sucului de portocale. Putem face asta fie cu un storcător electric (ca acesta de aici) fie, pur și simplu cu unul manual (ca acesta de aici).
- Dacă folosim modul de stoarcere manual nu vom obține un suc limpede. Se poate folosi și ca atare dar daca dorim, îl putem strecura printr-o sită pentru a îndepărta resturile de pulpă.
Vezi cum se face un blat de pandispan pentru torturi si prajituri.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Pentru a face jeleul amestecăm zahărul cu amidonul și turnăm puțin câte puțin sucul amestecând până când obținem o pastă care se subțiază pe măsură ce adăugăm lichidul. Dacă folosiți suc de portocale din comerț, gen Fanta sau alta marcă gustați ca să vedeți dacă mai trebui sau nu adăugat zahăr. Când am încercat această variantă eu nu am mai pus zahăr.
- Punem vasul cu sucul pe aragaz, la foc mediu și lăsăm să fiarbă până când se îngroașă (2-3 minute din momentul în care începe să facă bule). NOTĂ! Dacă nu aveți amidon puteți folosi și făină albă de grâu doar că va trebui să folosiți o cantitate mai mare iar consitența nu va mai fi la fel ci mai mult ca a unei budinci! De preferat este să folosiți amidon și nu făină!
- Luați de pe foc și acoperiți cu folie alimentară după care lăsați la răcit.
- Când a ajuns la temperatura camerei îl puteți turna peste prăjitură, nivelați bine și apoi puneți tava cu prăjitura înapoi în frigider până a doua zi când o puteți tăia în bucăți de mărimea dorită. NOTĂ! Pentru o mai ușoară feliere se introduce cuțitul în apă fierbinte după care se șterge cu un prosop și se feliază prăjitura.
Să aveți poftă la prăjitură Fanta, cu cremă de brânză și jeleu de portocale!
Alexandra says
Bună ziua !
Va rog cu ce alt suc as putea sa înlocuiesc pentru jeleu ?
Mulțumesc!
Claudia Vasilache says
Buna ziua! Cu orice alt suc doriti! Depinde de gusturi. Nu trebuie neaparat de portocale sau Fanta! Puteti de exemplu cu ceva fructe de padure. Dupa cum va place!
Păunescu says
A ieșit o piele de pantof blatul, iar crema de brânză o lesinatura, predomina untul și mascarpone, absolut grețos, nu se mai simte brânză de vaci vaci deloc. Cum sa faci un blat din trei ouă, poate omleta, suntem în țară piticilor.!!! Reinventam dar ține cont de ce iese. Grețos!!!!!
Claudia Vasilache says
Sa stiti ca se poate face si blat din doar 2 oua! Asta nu inseamna ca facem omleta! Daca nu va pricepeti poate ar fi bine sa nu comentati.
In ce priveste mascarpone si branza de vaci… ce sa zic… depinde de gusturi…. Mie personal imi place mai mult mascarpone care la urma urmei e tot o branza dar una mai fina… Daca e gretos pentru dumneavoastra sa stiti ca pentru altii nu e…. Cine a gustat din prajitura a afirmat ca este foarte buna. La fel si ceilalti care au pregatit-o dupa aceasta reteta!
Andreea Iovita says
Vai, cum am reusit sa ratez reteta asta! Arata delicios!
Imediat o pasez bucatarului.
Claudia Vasilache says
Pai ca sa nu ratezi retetele aboneaza-te la notificari ;)