Drob de miel în aluat de foietaj
Am făcut rețeta asta pentru masa festivă de Paști dar abia acum reușesc să o public. Nu avea sens să o păstrez în sertărașul cu rețete al blogului până anul viitor când o să fie la mare căutare drobul din carne de miel. M-am gândit că poate sunt printre voi și persoane care mai au acum ocazia să facă un drob de miel.
Poate unii au cumpărat un miel întreg și nu au făcut de Paști drob sau poate mai sunt și acum prin supermarketuri oferte la organe de miel așa că ar mai putea fi făcută și anul acesta rețeta.
Nu e prima sau singura rețetă de drob de miel de pe site. Mai puteți găsi rețeta de drob de miel în foi de plăcintă – vezi aici – sau drob de miel rețeta tradițională – vezi aici.
Această rețetă de astăzi de drob de miel, deși seamănă cu celelalte este un pic altfel. Procesul tehnologic al pregătirii drobului de miel este diferit față de celelalte 2 rețete anterioare.
Nu am mai dat organele prin mașina de tocat carne ci le-am tocat cu ajutorul cuțitului, obținând în final bucăți mai mari de carne pe care le-am legat într-un drob de miel învelit într-un aluat de foietaj.
De asemenea, nu am folosit ouăle întregi cum se folosesc de obicei în rețetele tradiționale de drob de miel ci am tocat 3 ouă fierte și le-am adăugat în compoziție împreună cu alte 2 crude.
Organele le-am fiert puțin dar le-am și călit câteva minute în puțin unt, fapt care a dat în final un alt gust, o altă aromă drobului de miel.
- 750 grame de organe de miel (inima, ficat, plămâni)
- 2 legaturi de ceapă verde
- 1 legătură de usturoi verde
- 1 ceapă uscată mare
- o legătură de mărar
- o legătură de pătrunjel
- 3 oua fierte
- 2 oua crude
- 2 linguri de unt
- o lingură de ulei de măsline
- un aluat de foietaj de 400 grame
- opțional 2 linguri de smântână grasă
- sare, piper după gust
- un ou de prepeliță pentru uns aluatul
Mod de preparare pentru drob de miel în aluat de foietaj
- Organele de miel se spală bine și se pun la fiert în apa rece împreună puțină sare și câteva boabe de piper timp de 15-20 de minute.
- După ce au fiert se lasă să se răcească, apoi se toc cu ajutorul unui cuțit în cuburi mici sau mai mari, după îndemânarea sau preferința fiecăruia.
- Curățăm ceapa uscată și o tăiem mărunt.
- Punem într-o tigaie untul și uleiul apoi, când sunt încinse adăugăm ceapa.
- O rumenim 1-2 minute și apoi adăugăm organele de miel tocate în prealabil.
- Lăsăm totul să se mai gătească 5-6 minute apoi luăm de pe foc și dăm deoparte să se răcească.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pune hârtie de copt într-o tavă de cozonac.
- Între timp spălăm ceapa verde, usturoiul, mărarul și pătrunjelul (dacă avem proaspăte) și le tocăm mărunt.
- Ouăle fierte le curățăm de coajă și le tăiem și pe ele bucăți mici ca pentru salată.
- Batem bine, cu ajutorul unei furculițe, celelalte două ouă crude.
- Într-un vas încăpător punem amestecul de organe și ceapă călite în prealabil și adăugăm peste el verdețurile și ouăle tocate și cele crude.
- Amestecăm bine și dacă dorim, pentru o savoare în plus putem adăuga acum și puțină smântână bine scursă de zer.
- Punem aluatul de foietaj în tava de cozonac lăsând să cadă pe laturi ce nu încape din el în tavă.
- Adăugăm compoziția de organe, verdețuri și ouă.
- Nivelăm și trecem părțile de aluat peste partea superioară a drobului învelind practic compoziția.
- Din resturile de aluat se pot face mici forme care se pun peste drob.
- Ungem cu ou și apoi dăm la cuptor pentru 40-50 de minute, până se coace aluatul.
- Când acesta s-a rumenit (eu l-am lăsat mai puțin pentru că cuptorul meu cam arde) îl scoatem din cuptor, îl lăsăm la răcit puțin după care îl scoatem cu grijă din tavă și îl punem pe un grătar ca să se răcească în continuare.
- Dăm la frigider până a doua zi iar înainte de a-l servi îl tăiem felii și de bucurăm de gustul unui drob de miel în aluat de foietaj.
Să aveți poftă la drob de miel în aluat de foietaj!
Barbos says
Eu nu pun plaman nici la drob ,nici la toba. Eu folosesc retetele si, mai ales, sfatul bunicii mele (si am 70 de ani) care spunea ca plamanul e pentru caini si pisici, nu pentru om. Dupa mine cel mai bun drob e in prapur.
Claudia Vasilache says
Da, asa este, cel mai bun drob e cel in prapur dar acum multi nu mai fac asa…. Am si reteta de drob in prapur dar am zis ca sa public si pe aceasta mai moderna :)
o femeie says
in aluat de foietaj fac de ani de zile. Anul asta insa nu am mai facut, doar eu mananc. Anii trecuti faceam si portionam si congelam, aveam pachet 3-4 zile si dupa Pasti :) – faceam glume ca vinerea cand nu mai gaseam ce lua la pachet eu sarbatoream Pastele :))