Maioneza de post din lapte de soia
Am experimentat zilele trecute, post fiind și poftă având de o salată ”a la russe”, o maioneză de post din lapte de soia. De obicei nu consum soia pentru că știu că este controversată dar… cred că nu are cum să facă rău dacă e consumată în cantitate mică. Așa că am decis să vad cum este o maioneză de post din lapte de soia.
Am tot auzit că e lăudată pentru consistența ei care seamănă foarte bine cu cea a maionezei din ouă, că ar fi gustoasă și ușor de făcut. Trebuia să verific, nu? Sau mai bine zis să testez. Știți doar cât de curioasă sunt când vine vorba de mâncare.
Ca să nu mai zic și de faptul că nici nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a o face și evident, că e mai sănătoasă decât orice maioneză cumpărată din comerț.
Așa că am trecut la treabă și concluzia e că da, merită făcută, cel puțin în perioadele de post sau de către cei care au un regim de viață vegan.
Datorită faptului că este făcută din lapte va fi mai deschisă la culoare decât maioneza din ouă însă puteți, pentru a o colora, să adăugați și puțin turmeric pudră.
Sunt și câteva mici secrete pentru a o putea face:
- toate ingredientele trebuie să fie la aceeași temperatură așa că e bine să scoateți laptele din frigider cu ceva timp înainte de a începe să faceți maioneza de post din lapte de soia
- ca să iasă o maioneză de consistența celei cu ou va trebui să folosiți un raport de 1/2 lapte/ulei. Adică veți folosi dublul cantității de lapte când veți pune uleiul.
- Ideal ar fi să aveți un blender vertical pentru că puteți pune toate ingredientele în același vas și mixându-le deodată veți face mai repede maioneza.
Ar mai fi de spus și faptul că din cantitatea făcută de mine iese destul de multă maioneză. Eu am folosit jumătate din cantitate pentru a face o porție mare de salată rusească de post (salată boeuf de post, deși nu prea e corect spus așa).
Vezi mai jos si rețeta în format video
Nu uita sa te abonezi si tu la canalul de Youtube!
De asemenea, tot maioneză de post se poate face și din brânza tofu care este o brânză obținută din soia. Nu iese chiar atât de fină ca cea din lapte de soia, dat fiind textura acesteia (e brânză totuși) dar merge la o salată.
Vezi AICI și această rețetă de maioneză din tofu.
- 125 ml lapte de soia
- 250 ml de ulei de floarea soarelui
- o lingură de zeamă de lămâie
- o linguriță de muștar
- sare, piper după gust
Mod de preparare maioneză de post din lapte de soia
- Punem laptele și uleiul și zeama de lămâie într-un vas înalt.
- Introducem blenderul în vas și mixăm 1-2 minute până vedem că se îngroașă compoziția din vas și devine groasă ca o maioneză, adică de consistența unei smântâni.
- Adăugăm și muștarul, sare după gust și turmeric dacă dorim să o colorăm puțin și mai mixăm câteva secunde până la omogenizare.
- Punem într-un borcan și păstrăm la frigide 2, maxim 3 zile.
Notă: Ca să vedeți diferența de culoare, eu am pus turmericul la final și am amestecat cu o lingură așa încât nu s-a încorporat perfect. Cu cât puneți mai mult turmeric cu atât se va colora într-un galben mai intens.
Să aveți spor la făcut maioneză de post din lapte de soia!
Cristina Dragomir says
Nu mi-as fi imaginat ca putem face maioneza di doua chestii lichide cum sunt uleiul si laptele de soia. Eu am facut maioneza de post de putine ori si atunci cu pufuleti. E mai buna asta cu lapte de soia?
Claudia Vasilache says
Nici eu nu credeam pana nu am vazut cu ochii mei :) Am facut si din pufuleti dar sa stii ca asta parca e mai buna, seamana mai mult a maioneza :)