Dulceață de cireșe dulci
Cu ceva ani în urma soțul meu a cumpărat din piață doi cireși și i-a plantat în curte. Cred ca sunt vreo 5 ani de atunci. Ei bine, în sfârșit, anul aceste cireșii au facut atâta rod încât am avut cireșe să mâncăm pe săturate dar și să facem dulceață pentru la iarnă sau să punem la congelator pentru o prăjiturică cu fructe mai târziu.
Așa că ne-am mobilizat toată familia și ne-am apucat de valorificat cireșele. Se văd și în poză ca sunt niște cireșe mari, cărnoase. Mai mare dragul să le mănânci. Cel mic era mare fan căpșuni până acum dar anul asta a dat de gustul cireșelor și a declarat că nu îi mai plac căpșunile.
Zice el asta acum ca s-a terminat sezonul lor dar anul viitor o sa lua sigur de la capăt cu preferințele. Așa-i când ai de unde alege. Nu-ți mai place orice.
Cum s-au copt și vișinele între timp am mai făcut și un gem asortat cu cireșe și vișine dar și nelipsita, tradiționala chisăliță. Am avut anul asta noroc ca am găsit și cireșe amare în același timp cu cele dulci și cu vișinele și am facut o oala mare, plină ochi cu acest delicios compot tradițional.
Dulceața de cireșe dulci e ușor de făcut. Adică nu sunt mulți pași de executat și nici nu durează prea mult. E mai plictisitor și mai de durată desfăcutul sâmburilor și apoi așteptarea să se topească zahărul și să se fiarbă dulceața până când se leagă. În rest mare lucru nu e de făcut.
Vezi AICI cum se face dulceața de cireșe amare
Eu am ales să fac dulceața de cireșe dulci prin aceeași metodă utilizată la producerea gemului. Nu facând sirop separat. Și nici nu am pus zahar așa cum se pune, adică un kilogram de zahăr la unul de fruct. Mi se pare exagerat de dulce. Am făcut și în alți ani cu mai puțin zahăr și a ținut peste iarnă.
Rețeta este scrisă având cântărite după ce au fost curățate de sâmburi deoarece în funcție de aceasta punem și cantitatea de zahăr.
- 3 kilograme de cireșe curățate de sâmburi
- 1,5 kilograme de zahar
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare pentru rețeta de dulceață de cireșe dulci
- Punem zahărul peste cireșele curățate de sâmburi, acoperim și lăsam peste noapte ca să se topească zahărul și să lase zeamă.
- A doua zi amestecăm ușor ca să amestecăm și restul de zahăr rămas netopit, punem oala pe aragaz, la foc iute și lăsăm să fiarbă.
- Din când în când luîm cu lingura de lemn spuma formată și o dăm deoparte.
Ai mai jos si reteta in format video!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Fierbem până când se leaga siropul din dulceața de cireșe dulci.
NOTA! Pentru a vedea daca este gata luăm, cu o lingurită, o cantitate mică de sirop și picurăm puțin într-un pahar cu apă rece. Daca nu se desface înseamnă că dulceața este gata. - Spre final cand nu se mai formeaza spuma, adaugăm în dulceată și zeama de la o lămâie, mai dam un clocot după care o punem în borcane sterilizate, în prealabil, în cuptor.
- Întoarcem borcanele cu fundul în sus și le acoperim cu o pătură, lăsându-le să se răcească lent după care le transferăm în cămară sau alt loc răcoros.
Spor la pregătit dulceață de cireșe dulci!
Cornel says
Dulceata de cirese firbe de 3 ore ,am testato intruno farfurie cu apa rece am pus citeva picaturi de dulceata,se descompune in apa rece.Deci ce spuneti voi ca timpul de fierbere este circa 60 de min .Corectativa retetel toti voi de pe internet care postati retetele de dulceturi.☹️
Claudia Vasilache says
Bun si daca eu nu am fiert 3 ore la dulceata ce sa fac? Sa mint?!?! Timpul de fierbere sa stiti ca depinde de foarte multe. Poate ati fiert la foc foarte mic si atunci normal ca va ia mai mult timp….
cristina dragomir says
de cirese am facut dulceata anult trecut si nu prea e pe gustul nostru. Noua ne place foarte mult dulceata de visine. Am facut vreo 14 borcanele de 400 de grame si pot sa ma laud ca a iesit super.
Claudia V says
Cea de visine e mai ascrisoara si de aia va place mai mult. Asta de cirese dulci e … cam dulce :)) Dar cum am avut atatea cirese noi am facut cat am putut. Altfel nu as fi cumparat ca sa fac.