4 tipuri de vinuri pe care trebuie sa le ai in casa
Cred ca 90% dintre articolele de pe blog sunt retete culinare. Vorbesc, cum e si normal, despre mancare. Despre aromele din bucatarie. Dar de multe ori mancarea este insotita si de un pahar cu vin bun. Asa ca astazi vorbim nu despre mancare ci despre vinuri.
Cum stau la curte si am si ceva vita de vie in jurul casei nu prea am dat eu importanta tipurilor de vin pana de curand. Cum am fost invitata sa fiu partener media la Festivalul Blogurilor si Vinurilor care va avea loc luna aceasta la Bucuresti (am scris aici despre festival), m-am gandit ca nu ar strica sa aflu mai multe despre licoarea lui Bachus.
Asa ca astazi iti voi recomanda 4 tipuri de vinuri pe care consider ca ar fi bine sa le avem in casa pentru ca face fata la orice situatie. Ma refer aici la cea in care fie iti vin oaspeti pe neasteptate, fie chiar tu i-ai invitat, dar nu mai ai timp sa mergi la cumparaturi. Sau poate pur si simplu vrei sa asociezi mancarea cu un vin atunci cand iei cina sau pranzul acasa pentru a te rasfata dupa o zi istovitoare de munca.
De ce ti-ar trebui mai multe feluri de vin? Una – doua sticle de vin de un singur fel nu ar fi de ajuns? Poate ca da, dar trebuie sa stii ca vinul nu se beau oricum, ci se asorteaza cu mancarea si cu evenimentul.
Pentru ca vinul este mult mai mult decat o simpla bautura. Vinul are in el o latura culturala, spirituala, filosofica chiar. Vinul concentreaza in el soare, pamant si bucurie. Vinul are si poezie, de aceea a si fost „cantat” de poeti. Vinul are si in el si o latura divina, pentru ca este bautura care se sfinteste si cu care se sfinteste.
Acest articol nu se adreseaza specialistilor ci este unul pentru toata lumea. Nu o sa iti dau prin urmare informatii foarte detaliate, ci doar de uz general, atat cat sa te determin sa cauti si sa citesti mai multe daca subiectul te intereseaza. Vinurile apoi poti sa le testezi ca sa afli care iti plac mai mult si care te reprezinta. Pentru ca la urma urmei o sa bei ce iti place.
Sper ca acest subiect sa iti placa pentru ca iti pregatesc o mica supriza care are legatura cu acest subiect. Ai sa vezi in zilele urmatoare despre ce vorbes, daca urmaresti blogul pe mail sau pagina de Facebook. Pana atunci insa, hai sa vedem, pe scurt care sunt cele 4 tipuri de vinuri pe care ar trebui sa le ai in casa.
4 tipuri de vinuri pe care trebuie sa le ai in casa
1. Vinul alb – a fost cel mai intalnit in comertul mondial si ca urmare si cel mai produs. In ultimele decenii cererea pietii a facut ca si celelalte vinuri sa fie produse in cantitati din ce in ce mai mari. Vinurile albe pot fi de la seci la dulci si ca o regula, se asorteaza cu mancarea „alba”. Carnea de pui si de peste se zice ca este alba, deci la ea merg vinuri albe. La fel merg vinuri albe si la branzeturi.
Desigur la o mancare buna, savuroasa, se servesc vinuri seci sau demiseci, iar la prajituri si deserturi vinuri dulci sau demi-dulci. Despre soiurile folosite la fabricarea vinurilor albe, acestea sunt cu sutele. Daca un vin se obtine prin amestecul a doua sau mai multe soiuri, atunci se spune ca este un cupaj.
2. Vinul rose – este vinul de culoare roz si ocupa practic locul diintre vinurile albe si cele rosii. Are insa propria personalitate si propria poveste. Un vin rose se poate fabrica atat prin amestecarea directa a doua tipuri de vin (vin alb, in proportia cea mai mare cu vin rosu in proportie mult mai redusa, caz in care vorbim de un cupaj), cat si prin controlul procesului de fermentare initiala.
In acest din urma procedeu, mustul obtinut din soiuri rosii este lasat in contact cu cojile (care contin pigmentul ce da culoarea) un timp foarte bine masurat si cunoscut de specialisti (de ordinul orelor doar, nu al zilelor). Vinurile rose pot fi de la seci la dulci si au aroma fructata, in functie de soiul de struguri din care provin.
Se pare ca sunt preferate de doamne in special, desi nici domnii nu refuza un pahar de vin bun. In general se poate servi la orice mancare, impacandu-i cumva si pe cei ce prefera vinul alb si pe adeptii vinului rosu. Specialistii spun ca merge bine la salate, paste, pizza, dar mai cu seama la aperitive.
3. Vinul rosu – este denumirea pentru vinul inchis la culoare. De cele mai multe ori culoarea nu este nici macar rosie ci sunt nuante de la mai putin la foarte inchise. I se mai spune popular si vin negru. Se obtine din soiuri de struguri inchise la culoare iar mustul se lasa la fermentat impreuna cu cojile un timp mai indelungat, ca sa capete culoarea potrivita.
In functie de continutul de zaharuri, pot fi vinuri rosii de la seci la dulci. De asemenea pot fi diferite cupaje de vinuri rosii, mai ales atunci cand producatorul doreste sa obtina un vin mai dulce.
Vinurile rosii se asorteaza cu carnea rosie (de vita, porc, vanat). Toate studiile arata ca vinurile rosii baute moderat sunt excelente pentru sanatate, deoarece contin unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, resveratrolul.
4. Vinul spumant – denumit impropriu si sampanie, este nelipsit de la evenimente. Dupa modificarea legislatiei referitoare la denumirile comerciale, numele de sampanie poate sa fie dat numai vinurilor spumante produse in Franta, in regiunea Champagne. Italienii si-au patentat si ei vinul lor spumant traditional din regiunile Friuli si Veneto, care se numeste Prosecco, iar spaniolii au obtinut recunoasterea denumirii Cava pentru produsul lor din Catalonia.
Toate celelalte vinuri se numesc pur si simplu vinuri spumante daca se obtin prin a doua fermentare naturala (fie in sticle, fie in vase mari de inox). Daca in loc de fermentarea naturala se adauga pur si simplu dioxid de carbon in vin (ca la sifon), atunci vorbim de un vin spumos. Acestea sunt mult mai ieftine, pentru ca si procedeul de obtinere este mai putin costisitor, dar nu neaparat slabe din punct de vedere calitativ.
In functie de preferinte si de buget, poti sa iti alegi vinurile care iti plac si mai ales poti sa te bucuri impreuna cu prietenii sau chiar singur, savurant cu moderatie licoarea magica cunoscuta, apreciata si cantata de mii de ani.
Sunt foarte curioasa sa aflu de la tine ce fel de vin preferi? Care iti place cel mai mult? Si mai ales daca te-ar interesa sa mai scriu despe acest subiect, despre vinuri.
mihalache simona says
De acord cu tine ca n-ar trebui sa lipseasca din casa dar atata timp cat nu avem rafturi speciale pentru depozitarea lor le tinem degeaba pentru ca se deterioreaza daca nu sunt depozitate corespunzator
Claudia V says
mda, uite ca la acest aspect nu m-am gandit :)
Georgiana Sabina says
Mie mi place foarte mult vinul, in special cel rosu dar si celelalte sunt bune.
Rokolla says
Eu am inceput sa iubesc vinul rose. Nu stiu de ce, dar ma incanta culoarea si gustul pare unul placut si nu foarte puternic
Caietul Cristinei says
la noi nu prea se bea vin, Doar la ocazii ciocnim un spumant sau un vin rose la un desert. In rest, eu nu prea il folosesc nici la gatit pentru ca face mama figuri. Mie mi-ar placea putin vin la fripturi…
Claudia V says
mai dar la gatit e chiar foarte bine de folosit. Si eu cam tot asa il folosesc :))) Ca de baut .. mai rar.
Vyo Vyoleta says
Vinul rosu de butuc este cel mai bun, parerea mea. Nu sunt o consumatoare de asa ceva insa sotul stiu cam majoritatea vinurilor.
Claudia V says
bine spus… vin rosu de butuc :))) Adica cel de il am si eu in casa :))
Mihaela Curea says
Am o mulțime de vinuri în casă, am în bucătărie un loc special pentru sticlele de vin.
Noi nu prea bem vin, mai mult la ocazii. Dar ne place vara, pe terasă să savurăm un Prosecco bun adus din Italia.
coco says
mie imi place vinul rosu, dulce, greoi…in rest nu beau, doar asa cate un paharel…daca e dulce cum am zis!
Valentina says
Ador vinul bun, iar din vacante nu uit sa-mi aduc suvenir cate o sticla de vin! Am o mica vinoteca acasa! Si da, nu strica sa mai scrii despre ele!
Claudia V says
Ma bucur ca iti place subiectul. Vor mai urma si alte mici surprize referitoare la … vin ;)
Valentina says
perfect, asteptam! :)
Mirabela says
N-am niciunul in casa, nu imi place vinul de obicei. Dar rar se intampla se am vin de casa rosu, pe care il beau fiert cu muult zahar, fara scortisoara si fara cuisoare!
Claudia V says
E bun si vinul fiert insa.. doar iarna :))
Bratu Gabriela says
habar n-am sa le ”asortez”, sa zic asa, la mancare, dar un pahar de vin rosu nu refuz niciodata! eu cu cel alb nu ma prea impac
o femeie says
nu tinem vinuri in casa din principiu: nu vrem sa se invecheasca :)))
Acum am un vin alb acasa, grecesc, demi sec. Minunat. Ca el avui inainte un vin francez (ambele cumparate de la producatori mici, nu pentru supermarket, facuti artizanal, fara sulfiti ). Aroma strugurelui se simte (nu ca la cel de magazin) si recomand la toti sa caute si sa incerce vinuri facute acasa. Am mai avut si vin frantuzesc din 1969 – lichioros dupa atatia ani…
Cand vrem sa cumparam un vin, avem o aplicatie pe mobil in care punem poza etichetei si ne evalueaza vinul si recomandari.
In rest, singura alta bautura din casa e o sticla de Amaretto, de vreo 3 ani o intind pe la fiecare tiramisu si bag sama ca mai am pe vreo 3 ani. Astazi gasim bauturi usor de cumparat, nu cred ca e cazul sa stocam in casa. Bon, nici eu nici prietenii nostri nu suntem mari consumatori, o bere ajunge, iar sticla de vin o bem seara de seara timp de 1-2 saptamani.
Oana Alexandru says
Noi chiar avem un bar bine dichisit, cu de toate, ne plac mult vara cocktail-urile, dar nu prea suntem fani vin spumant, in rest gasesti la noi tot felul de vinuri :)
Iasmina says
„Bun îi vinul ghiurghiuliu”, dar tot mai bun e „vin la tine”, parcă, nu? :)
Claudia V says
:))) Cam asa ceva :)))
Diana Ion says
Nu beau alcool de obicei, insa sotul mai bea cate un pahar de vin seara la cina. Avem in casa vin rosu si vin alb, pentru cazul in care vine cineva la noi,iar la ocazii vinul spumant.
Antoaneta says
Eu nu prea beau vin, rar de tot se intampla…dar sunt de acord cu tine…este important sa ai in casa bauturi pentru orice ocazie.
Cand eram copil, parintii mei aveau un bar cu sticle pentru momente speciale.
Claudia V says
Da, buna ideea sa ai si un bar cu de toate. Nu doar vin ;)
Mi-ai dat idee pentru un alt subiect :)