7 lucruri pe care nu le stiai despre cappuccino
Povestea cafelei… O poveste care ne incanta si ne fascineaza de sute de ani. Blamata pe nedrept de unii, admirata de marea majoritate a celor ce citim aceste randuri, langa o ceasca de cafea de multe ori, aceasta bautura si-a castigat un loc de cinste am putea spune, in societatea actuala.
De ce am spus ca este blamata pe nedrept? Pentru ca inca exista medici care o considera vinovata de multe rele si o interzic cu desavarsire in anumite afectiuni. Dar as vrea sa fim corecti si sa admitem ca nu cafeaua este daunatoare, in nici un caz, ci doar excesul de cafea.
Ca si excesul de zahar, ca si excesul de grasimi sau daca vreti ca si excesul de fructe, pentru ca si acestea pot face mai mult rau decat bine daca sunt consumate in exces.
Cum trebuie bauta cafeaua? Exact asa cum ne place si cu moderatie in primul rand. Exista atat de multe moduri de preparare a cafelei incat esta pacat ca sa nu le incercam, macar o singura data, pe toate pe rand. Pentru ca apoi sa ne oprim la reteta care ne place cel mai mult.
Cafeaua turceasca sau greceasca, fiarta in ibric (eventual infierbantat pe nisip), cafeaua intaliana espresso sau cafeaua facuta in casa la un filtru de cafea ca acesta de aici. Toate sunt bune si au farmecul lor atunci cand sunt baute exact la momentul oportun.
7 lucruri pe care nu le stiai despre cappuccino
Astazi o sa scriu ceva despre o varianta a modului de preparare a cafelei, o modalitate care a facut si la noi multi adepti, anume despre cappuccino. O sa dau pe scurt cateva idei ca sa intelegem ce este si de unde vine aceasta delicioasa bautura pe baza de cafea.
- Cappuccino este o inventie italiana, desi si vienezii o revendica. Oricum schimburile interculturale intre cele doua tari vecine, Italia si Austria au fost mereu foarte intense, asa ca nu se va putea sti care de la care s-a inspirat. Inclin sa cred totusi ca austriecii au invatat sa faca capucciono de la italieni, orasul italian Trieste fiind si cel mai mare port al Imperiului Habsburgic.
- Cappuccino este o varianta de cafea cu lapte. Dar italienii nu o confunda niciodata cu caffe latte, care este mult mai diluata si prin urmare mai multa in ceasca. Capuccino este facut cu cafea foarte concentrata, cu espresso, la care se adauga putina spuma de lapte.
- Numele cappuccino (caciulita, dar nu pentru ca ar avea mot) vine de la culoarea acoperamantului de cap al calugarilor capucini, ordin religios catolic infiintat in 1520 la Roma. Cafeaua se zice ca ar avea culoarea respectiva atunci cand se amesteca cu lapte, dar cu nu prea mult.
- Un cappuccino adevarat se prepara cu un aparat de cafea espresso ca acesta de aici care are si functia potrivita pentru spumarea laptelui. Cele mai multe aparate de buna calitate au aceasta functie. Un capuccino preparat cu un pliculet de „prafuri” si apa fierbinte este un capucciono fals, un surogat.
- Practic peste cafeaua espresso se adauga spuma de lapte, obtinuta prin trecerea unei mici cantitati de abur cu presiune ridicata prin laptele dintr-un recipient. Este destul de simplu. Zaharul se adauga dupa gust, la fel si aromele. De cele mai multe ori putina pudra de cacao se presoara peste spuma din ceasca, dar nu este obligatoriu. Se mai poate pune si pudra de scortisoara (dupa moda vieneza), sau alte arome, dupa gust.
- Cel mai bun cappuccino se prepara pe loc, in fata ta, in barurile italiene. Majoritatea italienilor isi incep ziua cu un mic dejun frugal, compus din cornetto e cappuccino (adica un fel de croisant si minunata cafea cu spuma de lapte). Cu ceva indemanare exersata, poti sa-l prepari si acasa.
- Fie ca este preparat dupa moda italiana, fie dupa cea vieneza, cappuccino poate fi gasit acum in multe baruri din lumea intreaga, deoarece minunatul gust a cucerit consumatorii.
Va doresc sa va bucurati de savoarea cafelei de orice fel preferati, pentru ca bucura si papilele gustative, dar si creierul, cu acelasi indemn, sa o consumati cu moderatie!
Alex says
Multumiri pentru informatii. Imi permit sa completez cu faptul ca un cappuccino bun nu se face cu spuma de lapte ci cu crema de lapte. Acea aerare a laptelui se poate face in moduri diferite care pot duce la final la spuma sau la crema. Un cappuccino cu crema de lapte este de milioane de ori mai buna decat una cu spuma.
Claudia Vasilache says
Multumesc pentru informatii!
Claudia`s Choice says
Iti dai seama ca e trecut de miezul noptii si mi-ai facut pofta de cafea, nu? :d
Claudia V says
Nu-i nimic. Bei dimineata :p
Georgiana Sabina says
Interesant, ador cappuccino dar nu stiam toate aceste lucruri despre el.
Rokolla says
Iubesc cappuccino si de fiecare data cand ies in oras ma rasfat cu cate unul. este una dintre placerile mele vinovate pe care-o asociez cu Cola. Espressoarele de la phillips sunt foarte bune si ma bate gandul sa-mi gasesc si eu ceva sa-mi iau acasa
Vyo Vyoleta says
Chiar daca e tarziu, as savura un cappucino pe neresuflate…
Raluca Brezniceanu says
Eu prefer mai mult caffe latte, espresso ma agita prea tare, asa ca aleg o bautura mult mai usoara.
Mirabela says
Nu beau cafea, de nici un fel, dar imi place ciocolata calda :)
Claudia V says
Da, cicolata calda chiar ca-i buna ;)
Miss Bear says
Imi place ca ai “stresat” faptul ca nu cafea in sine dauneaza si consumul in exces a acesteia.
Nu sunt bautoare de cafea, insa imi plac mult 3 in 1, cele mild pentru ca ai mai mult “lapte”. Beau de regula cand sunt stresata, fiind dulce si cald, am impresia ca ma calmeaza. Incerc sa renunt la ele si sa incep sa consum cicoare. Sper sa imi iasa.
Claudia V says
Eu am renuntat la cafea din motive de sanatate. Acum beau cicioare si ma inteleg foarte bine cu ea ;)
coco says
un cappucino bun la Roma, langa Fontana, un barulet cochet…tot ce as dori acum!
Iulia S. says
Eu sunt cu cafeaua neagra, amara, destul de tare. Tocmai am pus ibricul pe foc :)
Barascu Violeta Ramona says
Hmmm, eu sunt cappucino addicted! Am citit cu reala placere acest articol si am verificat ofertele Philips.
Mihaela says
Chiar nu stiam toate aceste lucruri despre capuccino dar imi place la nebunie unul bine facut.
Diana Ion says
Imi place foarte mult cappuccino si am aflat cateva lucruri pe care chiar nu le cunosteam!
Aluculesei Brindusa says
Si eu visez al un cappuccino chiar daca ora e tarzie!
Andraxela - Vox of Vanity says
Am pus ochii pe o cafetiera din cele prezentate de tine. Sunt super! :)
Oana Alexandru says
Vaaaiii ador cafeaua, cateva lucruri le stiam de spre Cappuccino, dar iti multumesc pentru articol, am aflat chestii noi. Cel mai bun Cappuccino intr-adevar l-am baut in Italia :)
Bratu Gabriela says
ador cafeaua in orice forma si aroma! sincer, nu cred ca am facut pana acum figuri la nicio marca. pe la munca m-am invatat sa beau si 3 in 1, care nu e ok deloc. dar tare mi-as dori sa stau la o cafenea cocheta si cineva sa-mi prepare o cafea ca la carte!
Mihaela Curea says
Mie imi place mult spuma de la cafea/cappuccino. Am tot zis ca vom cumpara un espresor adevarat minune care sa faca de toate. Inca studiem piata si ofertele.
o femeie says
nu beau nici cafea nici capucino dar ador mirosul! Nu stiam nimic despre capucino – credeam ca e produsul ala la pliculetz :D :D :D
Claudia V says
Da si eu gandeam asa :p
Antoaneta says
Rar beau cappuccino, dar un aparat mi-as dori ca sa testez mai multe variante de cafea :D
Claudia V says
:))) Nici eu nu beau cafea dar aparantul m-ar tenta si pe mine :p
LAURA C. says
Wow! Cate lucruri interesante am descoperit in aceasta postare! Si mie imi place aceasta bautura.
Claudia V says
Ma bucur ca ti-am fost de ajutor :)
Dorina says
Eu nu sunt băutoare de capuccino, ci doar de cafea, dar mi-a plăcut mult articolul :).
Claudia V says
Ma bucur ca ti-a placut! Multumesc pentru aprecieri, Dorina! :)