Pepene verde murat intreg pentru iarna. Cum se pune la murat pepenele verde. reteta de conserva pentru iarna in saramura.
Daca ar fi sa aleg intre un pepene verde murat si castraveti murati, as alege oricand pepenii. Imi plac mai mult pepenii verzi murati decat castravetii murati, care sunt totusi de nelipsit intr-o salata boeuf. Dar ca si muratura langa o mancare de post sau o friptura oricand prefer un pepene verde murat.
Asa ca in fiecare toamna, in afara de cele cateva borcane cu castraveti sau gogonele murate prin care conservam recolata din gradina pentru la iarna, mai cumparam si punem la murat si cate un borcan mare, sau bidonas in care sa incapa cativa pepeni verzi.
Ii alegem mici, cu coaja tare si cat sa incapa intregi in gura borcanului. Uneori ii mai punem si felii si ii combinam cu castraveti sau gogonele. Adica facem cum s-ar zice muraturi asortate.
Reteta e simpla si e identica cu cea de la castravetii murati sau de la gogonelele murate. Sau mai bine spus ca de la orice reteta de muratura in saramura.
Trebuie sa tii cont de niste reguli simple si… cam atat. Asa ca iar zic, nu are sens sa iti dau eu acum niste cantitati ca poate nu ai borcan ca al meu sau nu gasesti pepeni la fel de mici/mari cum am gasit eu. Scriu doar ingredientele si cantitatile le adaptezi in functie de posibilitatile tale.
Ingrediente pentru reteta de pepene verde murat intreg pentru iarna
- pepeni mici cu coaja tare
- marar uscat
- frunze de telina
- radacina si frunze de hrean
- usturoi
- ardei iute
- sare mare, grunjoasa, fara iod! 25 de grame de sare la un litru de apa
- optional: foi de dafin, maghiran, boabe de mustar, bucati sau felii de morcov, gogonele, castraveti, conopida
Mod de preparare pentru reteta de pepene verde murat intreg pentru iarna
- Pepeni verzi se spala bine si apoi se lasa la zvantat.
- Pregatim borcane sau bidonase de plastic curate si pe fundul acestora punem frunze de telina hrean si marar dupa care incepem sa asezam cat mai inghesuit pepenii verzi. In golurile dintre acestia putem pune castraveti, gogonele, mere, bucati de conopida, morcovi mici intregi sau felii de morcov precum si alte bucati de legume pe care dorim sa le muram. Folosim spatiul existent la maxim!
- Cand am terminat de asezat totul in borcan punem deasupra cativa catei de usturoi, cativa ardei iuti (taiati sau intregi) si in final adaugam si frunze verzi de telina, tije uscate de marar si frunze verzi de hrean sau radacina de hrean taiata fasii.
Vezi si reteta de varza murata in butoi pentru iarna
- Dupa ce am pregatit borcanul cu pepeni facem saramura aproximand cantitatea de apa necesara care este relativa in functie de ce, cat si cum am reusit sa punem in borcan. La un borcan mare de 10 litri de exemplu intra, aproximativ 5 litri de apa.
- Adaugam sarea in apa calculand astfel: 25 de grame de sare la litrul de apa Sau doua linguri rase de sare sau o lingura cu varf de sare la litrul de apa (metoda folosita din batrani). RETINE! Foloseste doar sare mare, grunjoasa pentru muraturi adica sare FARA IOD! Daca folosesti sare obisnuita, de masa, cu iod nu ti se vor mura pepenii!
Vezi in video de mai jos cum se pun castravetii la murat!
Aboneaza-te și tu la canalul de Youtube!
Apasa si pe clopotel pentru notificari!
- Apa cu sare o punem pe foc si o lasam sa clocoteasca cateva minute. Doua-trei colocte e suficient.
- Punem sub borcane un obiect de metal, cum ar fi lama unui cutit pentru a impiedica deteriorarea acestuia care este posibila in momentul in care turnam saramura clocotita.
- Turnam saramura clocotita in borcan (bidon), in asa fel incat sa ajunga pana la limita de sus a gurii acestuia si sa acopere tot ce am pus noi acolo. Pepeni, castraveti, gogonele…
Vezi si cum se fac gogosarii in otet fara conservant
- Lasam borcanele asa cum sunt ele puse, deci fara sa le acoperim cu capace, pana a doua zi. Acoperim doar cu un tifon de exemplu, cat sa protejam continutul ca sa nu intre praf sau mizerie.
- A doua zi dam jos din saramura o cantitate cat sa mai ramana in borcan pana unde incepe gatul acestuia si punem doua scandurele in cruce ca sa preseze continul si sa il metina in saramura.
- Inchidem foarte bine cu capacul acestuia, dupa care le punem la pastrare in loc intunecos si racoros pana la iarna cand le vom manca cu placere :)
Spor la pus pepene verde murat pentru iarna!
Adrian says
Apropo de “Trebuie sa tii cont de niste reguli simple”
==========================================
Apa nu trebuie fiarta – se pune rece!!!
Nu trebuie distruse bacteriile care ajuta la fermentatie.
Gastronomia e (uneori) o stiinta, nu de face dupa ureche!
Sa aveti pofta!
Claudia Vasilache says
Nu va contrazic, e o stiinta. Insa… batranii nostri asa faceau si asa am mostenit si eu reteta… Curios e ca .. asa stiinta cum e si asa logica argumentatia dumneavoastra … pepenii facuti dupa reteta asta ies
absolut deliciosi! Toti cei care au gustat din pepenii facuti de mama si bunica mea dupa ACEASTA reteta au mai vrut ;)
Laura says
N-am mancat pana acum pepene murat, chiar sunt curioasa de gust.
Claudia Vasilache says
E foarte bun! Musai sa incerci si tu ;)
Iuliana says
Vaii, ce pofta mi-ai facut! Ai tai s-au murat deja? Ai mei nu cred ca-s gata inca…
Claudia V says
Da, s-au murat ca am fost harnica si am pus acu o luna :p Dar mai am de o tura :))