Reteta aceasta de pasta de ardei capia pentru iarna o am de la prietena mamei mele. O doamna, evident in varsta, buna gospodina, care face in prag de toamna o gramada de conserve pentru iarna. La fel ca si noi, sta la casa si are o gradina mica cu legume pe care o ingrijeste cu drag si se bucura de rodul ei cat sunt vara si toamna de lungi.
Pana acum noi nu am facut pasta de ardei capia pentru iarna. Foloseam la ciorbe ardeii pus in congelator iar pentru a da gust si culoare mancarurilor apelam la atat de cunoscutul bulion sau suc de rosii.
In cautarea de cat mai multe retete din batrani, in toamna asta am intrebat vecine, prietene de ale mamei mai in varsta, matusi si alte rude, ce mai fac ei pun ca sa isi umple camarile pentru iarna.
Asa am descoperit si reteta aceasta de pasta de ardei capia pentru iarna. Am primit de la prietena mamei mele un borcanel cu aceasta pasta de ardei capia. Am gustat-o si pupilele mele gustative au ramas impresionate de cat de buna poate fi.
Practic am mancat-o pe paine. Serios, nu glumesc. Am intins-o pe paine ca si cum ar fi fost un pate de legume. Desi e ceva ma umeda decat un pate. Ar aduce mai mult a zacusca. Asa ca ma gandesc ca la iarna daca nu voi gati asa mult cu ajutorul ei sigur o voi consuma ca si aperitiv. Gusturile nu se discuta, da :)
De asemenea puteti incerca sa faceti o pasta de ardei simpla, din DOAR 2 ingrediente, urmand pasii explicati in reteta de pasta de gogosari, din video de mai jos.
Pentru a fi la curent cu ultimele retete video,
ABONEAZA-TE si tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
Va scriu imediat reteta si daca reusiti sa o faceti va rog sa reveniti si sa imi lasati un comentariu ca sa imi spuneti voi cum ati fi tentati sa o consumati? O puneti pur si simplu asa, in mancare dandu-i destinatia obisnuita sau va tenteaza sa o mancati si unsa pe paine ca un aperitiv de post.
Reteta e foarte simpla, se face usor si relativ rapid. Totusi, e o conserva care necesita un anumit timp de gatire, nu ca ardeii iuti la borcan in otet care se fac cat ai clipi.
- 3 kg de ardei capia
- 200 ml ulei
- o lingurita de sare
- 400 ml bulion
Mod de preparare pentru reteta de pasta de ardei capia pentru iarna
- Spalam ardeii, ii curatam de seminte si cotor, ii taiem bucati si apoi ii dam prin masina de tocat carne. Daca aveti una electrica sau un robot de bucatarie merge treaba mai usor dar e buna si una obisnuita.
- Punem intr-o cratita pasta de ardei cruda obtinuta si las sa fiarba pana cand scade zeama pe care o vor lasa.
- Cand vedem ca zeama a scazut adaugam bulionul si uleiul.
- Lasam sa fiarba in continuare pana cand uleiul se ridica la suprafata.
- Punem pasta de ardei capia obtinuta in borcanele fierbinti, sterilizate in prealabil (vezi aici cum), inchidem capacele, intoarcem borcanele, acoperim cu o paturica si lasam sa se raceasca lent pana a doua zi.
- Punem borcanele in camara, sau intr-un loc racoros si intunecat si o folosim la iarna in diferite mancaruri pentru a da mai bun gust acestora. Si un plus de culoare ;)
Spor la facut pasta de ardei capia pentru iarna!
Alte retete de conserve pentru iarna:
Pasta de gogosari (click aici pentru reteta printabila)
Rosii pasate conservate la borcan (click aici pentru reteta)
Salata de vinete la borcan pentru iarna (click aici pentru reteta)
Emilia says
Bună ziua dc mia ieșit pasta de ardei capia Amara după ce am fiert?
Claudia Vasilache says
Probabil ca ati avut ceva amar la ingrediente. Altfel nu se explica!
Georgeta Velicu says
Buna ziua,
Am o intrebare. Cele 3 Kg de ardei capia sunt cantarite dupa ce se curata sau inainte?
Multumesc!
Claudia Vasilache says
Inainte de a-i curata. Am precizat la modul de preparare ca se spala si apoi se curata si se taie :)
Marlena says
Exceptionala reteta, va fi al treilea an cand o repet, pacat ca nu ai si versiunea in engleza.
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca ti-a placut si ai refacut-o. Multumesc pentru feedback! :)
Din pacate nu am versiunea in engleza dar se poate traduce usor cu Google Translate.
Marlena says
Am sa o traduc si sa o adaug pe
Pinterest! Inca odata multumesc pt aceasta reteta delicioasa si salutari din Toronto!
Doina Virginia says
Pe vremuri faceam reteta asta…practic nu-mi mai aminteam cantitatile si am cautat un reminder – pentru care va multumesc :) Am si un “secret” ca sa iasa mai legata: adaug 1-2 linguri de mustar si 2-3 de miere…are un gust exceptional si se leaga frumos. De asemenea, conteaza si vasul in care se fierbe: eu am un tuci de fonta cu fundul rotund (din ala vechi – e in familie de la bunica mea si – ca sa aveti o estimare – sunt pensionara de 8 ani…LOL); fierb pe indelete, amestecand din cand in cand, fara grija ca se lipeste :)
Claudia Vasilache says
Cu placcere! Multumesc si eu pentru aceste detalii! Da, bine ar fi daca am fi pastrat toti vasele de la bunici… ;)
Laura says
Super! Ce reteta usoara si foaarte gustaosa! Multumesc!!!
Claudia Vasilache says
Cu placere!
Gabi says
Bună ziua, Doamnă (și scriu cu majusculă deoarece chiar meritați apelativul), am făcut o porție, care a întrunit toate voturile familiei. Deja am pus la foc a doua șarjă, vă mulțumesc pentru rețete, sunt abonată pe veci la blogul Dvs. Nu știu cum să pun poza să vă arăt ce minunăție a ieșit. Dar ce gust! Cred că-l vom mânca pe pâine, nu mai ajunge să-l punem și în alte mâncăruri, e păcat, e mai bun ca zacusca!! Mulțumesc mult!!!!!
Claudia V says
Cu mare placere! Ma bucur mult ca am putut sa va fiu de ajutor :)
Si te inteleg.. Si noi tot pe paine am mancat un borcan :))) Restul ne-am abtinut si l-am pus la pastrare pentru la iarna :)
Poze imi poti trimite pe Facebook sau pe mail prin mesaj :)
Mailul il gasesti aici:https://lecturisiarome.ro/despre-mine/
Claudia V says
Daca ai fi citit sectiunea ”Despre mine” ai fi inteles de ce am ales aceasta denumire a site-ului :)
Si… nu caut justificari dar totusi… dar a gresi ceva nu inseamna neaparat a nu sti. Macar de am fi roboti…
Iti multumesc ca mi-ai atras atentia si te mai astept pe la mine. Poate dupa ce pui in practica o reteta :p