Conopida la otet pentru iarna
Tineti minte reteta de gogosari in otet, FARA fierbere si FARA conservant pe care am publicat-o pe blog anul trecum cam pe vremea asta. Va spuneam atunci ca reteta o am de la matusa mea din Brasov si ca e o reteta incercata in ani de zile, cumva traditionala prin Ardeal.
Ei bine, anul acesta, vom pune impreuna, tot dupa o reteta ardeleneasca, pe care o am tot de la matusa mea, conopida la otet pentru iarna, fara conservant! Ma refer aici la conservantul artificial, sa fim intelesi, nu la otet sau sare care sunt si ele ingrediente care conserva.
E o reteta usor de facut, simpla si practica. E o reteta in care, pentru conservare avem nevoie de otet, deci nu se face conservarea in saramura, cum e de exemplu, in reteta de gogonele murate, pe care v-am scris-o saptamanile trecute.
Vezi mai jos cum se fac gogosarii in otet, la rece!
Aboneaza-te si tu! Click pe clopotel pentru noutati!
Dar haideti sa lasam vorba si sa trecem direct la treaba ca sa aiba timp conopida sa se mureze pana la Craciun cand o vom folosi ca si garnitura pentru o friptura delicioasa, de porc, de iepure, de pui, de ce dorim noi.
- 2 kg de conopida
- 2 litri de apa
- 500 ml otet de 9 grade
- 2 linguri de sare
- 6 linguri de zahar
- morcov
- piper boabe
- mustar boabe
- usturoi
- marar
- hrean
- foi de dafin
- frunze de telina
- sare de lamaie
Reteta de conopida in otet pentru iarna
- Conopida o spalam cu apa rece, o desfacem bucati si o punem intr-un vas cu apa rece in care am diluat un plic de sare de lamaie .
- O lasam o jumatate de ora, timp in care pregaatim borcanele. Le spalam bine, le clatim si punem pe fundul lor marar, boabe de piper, boabe de mustar frunze de telina, hrean, usturoi
- Scoatem conopida din apa si o rupem in bucati mai mici.
- O punem in borcane incercand sa inghesuim cat mai multa conopida posibil.
- In locurile ramase libere punem si fasii de morcov, catei de usturoi.
- Pregatim solutia pentru murare: apa, otetul, sarea, zaharul, le combinam intr-un vas si le incalzim, amestecand, pana cand se topesc.
- Punem in fiecare borcan aceasta solutie pana cand se umple si acopera conopida, adica pana la gatul borcanului.
- Sigilam cu capacele si punem borcanele la sterilizat in bain-marie (am explicat pe larg aici cum se face) pentru 10-15 minn pana cand conopida isi va schimba culoarea.
- Scoatem borcanele, le punem in paturi si lasam sa se raceasca lent. Punem borcanele in camara, sau alt loc racoros si intunecos pana in momentul servirii.
Spor la pus conopida la otet pentru iarna fara conservant!
Alte retete de conserve si muraturi pentru iarna gasiti AICI!
Mirela says
Bună seara! Cam câte borcane ies din aceste cantități? Mulțumesc!
Laura says
Vai ce bine arata! Preferatele mele conopida si morcovul. Salivez deja abundent.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Ma bucur ca iti place! ;)
Raluca says
tare te-as ruga sa pui si instructiunile in “print”
Claudia V says
Raluca, ai doua butoane de print. Cel de jos, Pint&PDF iti listeaza tot daca vrei. Adica salveaza articolul in fisier PDF care poate fi listat.
Nu merge asa?
Iuliana says
Ieri am fost dupa conopida, dar am ajuns cam tarziu si nu m-a multumit ce am gasit in piata, trebuie sa ma duc in week-end, atunci gasesc marfa pe alese. Eu o pun in saramura, otetul nu prea ne face bine, din pacate.
Claudia V says
Mmm, in saramura nu am incercat. Astept reteta ta si apoi ii fac o proba ca e plina piata de conopida ;)