Cum nu suntem mari consumatori de dulceata, anul acesta nu am mai facut gem de capsuni desi capsuni sunt din belsug si poate ar fi merita sa le conservam asa pentru iarna. Am preferat insa sa ne bucuram de ele cat mai mult, acum in sezon, sa pun pe iarna la congelator cateva kilograme (baietelul meu e fan capsuni) si cu restul am incercat diferite retete printre care si cea de astazi, de sirop de capsuni concentrat.
Am dorit un sirop de capsuni care sa nu fie cu mult zahar si foarte lichid ci unul care sa pastreze mai mult din savoarea capsunilor. Asa ca am ales sa fac o incercare si sa prepar un sirop de capsuni concentrat, adica nu doar din zeama care ramane de la fiertul capsunilor, despre care eu zic ca e un fel de ceai indulcit :p ci si din pulpa acestora.
Asa ca reteta mea de astazi de sirop de capsuni concentrat, unii ar putea spune ca este de piure de capsuni sau un fel de gem de capsuni rafinat. Nu i-as contrazice. La urma urmei nu conteaza denumirea, ca o fi sirop de capsuni, ca o fi piure, important e, pentru mine, ca am reusit sa gasesc o reteta care sa ma multumeasca.
O sa vedeti in continuare cat de usor se face si daca incercati reteta de sirop de capsuni concentrat o sa vedeti ca o sa va placa pentru ca este nu prea dulce si foarte aromat. Si merge de minune cu o panna cotta tot cu capsuni – vezi aici reteta ;)
Din pacate nu am testat alta metoda de conservare pe timpul iernii decat cea prin congelare. Am facut putin cantitativ si l-am si consumat in mare parte asa ca nu am mai avut ce pune si in borcane. Ramane sa faceti voi incercarea asta, daca il pregatiti din mai mult de 600 grame de capsuni si apoi sa reveniti cu impresii. Ideea ar fi aceeasi ca la conservarea dulcetei, adica turnat in borcan/sticla sterilizata (vedeti aici cum).
Reteta de sirop de capsuni concentrat
- Ingrediente pentru reteta de sirop de capsuni concentrat
600 grame de capsuni
200 grame de zahar
zeama de la o lamaie
- Ingrediente pentru reteta de sirop de capsuni concentrat
- Punem capsunile intr-un catron incapator, le pasam grosier cu o furculita si adaugam zaharul peste ele.
- Acoperim castronul si il lasam la frigider minim 24 de ore (eu l-am lasat 36 de ore). In acest timp capsunile vor lasa multa zeama si zaharul se va topi lent.
- Dupa ce capsunile au lasat zeama, le scoatem din frigider si le pasam cu blenderul transformandu-le intr-un piure fin.
- Cu ajutorul unei site cu ochiuri fine strecuram piureul obtinut (chiar de doua ori) pentru a inlatura semintele de la capsuni si a obtine un piure foarte fin.
- Punem piureul pe foc, intr-un vas cu fund dublu, la foc mediu.
- Cand incepe sa fiarba luam de cateva ori spuma formata, adaugam lamaia si mai lasam aproximativ 10 minute la fiert, cat sa se ingroase. Nu prea tare pentru ca nu facem gem ;)
- Punem siropul nostru concentrat intr-un borcanel si il pastram la frigider pana cand il folosim. La o limonada, la uns o gogoasa delicioasa sau la orice altceva dorim.
- Nu uitati ca o parte din acest minunat sirop de capsuni concentrat (sau chiar tot) o puteti pune in tavite pentru gheata cu care puteti aromatiza o limonada sau orice alta bautura doriti.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete cu capsuni
Bavareza cu capsuni si trandafiri (click aici pentru reteta)
Inghetata de capsuni cu mascarpone (click aici pentru reteta)
Tort cu blat de nuca si curd de capsune (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Mi-nu-nat!
Si pozele si siropul si tot :)
Eu chiar folosesc un astfel de sirop la micul dejun. Il pun in iaurt cu cereale si seminte de chia. Delicios!
Claudia V says
Multumesc :)
Da, un astfel de sirop e bun la orice si oricand :)
Noi am pus chiar si pe gogosi :))