Ce putea fi mai potrivit pentru o zi ca aceasta decat o reteta de tort. Si nu orice fel de tort ci un tort cu blat umed, ciocolata alba si sirop de trandafiri. Este reteta de tort pe care l-am facut pentru ziua fiului meu, cand a implinit, saptamana trecuta, de 1 martie, cinci anisori.
Inainte de ziua, lui, intr-o seara ne-am uitat amandoi pe Pinterest la poze cu torturi. Mie imi plac torturile numite, in engleza ”naked cake” adica, in traducere, ”tort dezbracat”. De obicei, stiti si voi, torturile sunt imbracate, invelite intr-un strat de crema si pe partile exterioare asa ca blatul nu se vede. Acum vreo doi ani, in SUA, a aparut moda aceasta a torturilor naked si incet, incet a ajuns, timid si la noi. Inca sunt preferata torturile invelite in atat de dulcea pasta de zahar sau imbracate in tot felul de creme. Bune si acestea, nu pot contrazice gusturile nimanui.
Noua insa, si ma bucur ca si cel mic a fost in asentimentul meu, ne plac mai mult acestea simple, cu crema mai putina si usor mai nedulci. Poate ca asa l-am si educat, sa incerce sa fie mai moderat in ce priveste cantitatea de zahar consumata si de aceea, de ziua lui, a ales sa aiba un tort de acest gen. A vazut o poza pe Pinterest si mi-a spus hotarat: asa il vreau, blatul sa fie cu ciocolata neagra si apoi intre blat sa fie frisca. In traducere, blat negru si crema alba. Ii place mult frisca si ciocolata. Seamana cu maica-sa :)
Bineinteles ca nu prea puteam eu face un tort naked cu frisca pentru ca nu cred ca ar fi putut sustine asa frumos blaturile umede care sunt ceva mai grele. Si apoi ar fi fost prea simplu, asa ca am facut o combinatie de frisca cu mascarpone si ciocolata alba, totul aromatizat cu putin sirop de trandafiri, din care am facut in vara (vezi aici reteta). Sirop din care am putin putin si in blat.
Am mai folosit si cateva capsuni congelata, dar, daca aveti posibilitatea, cum deja primavara sa semne ca isi intra in drepturi, ar fi mai bine sa folositi capsuni proaspete.
Ca si decor final, cum folosisem sirop de trandafiri in blat si crema, am folosit un trandafir de la care am cristalizat cateva petale dar si restul ramas intreg. Totul, simplu, usor de facut dar elegant, zic eu. gustos si primavaratic, datorita capsunilor si trandafirilor. Merita sa il incercati.
Am decis sa va dau astazi reteta de tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri pentru ca am considerat acest tort ca fiind potrivit pentru a serba impreuna atata de speciala zi de 8 martie, ziua femeilor, mamicilor, bunicilor, din toata lumea. ”La multi ani!” dragele mele, sa fiti fericite si implinite!
Reteta de tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri
- Ingrediente pentru reteta de tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri
– pentru blat:
285 grame de faina
150 grame de zahar
40 grame de cacao
2 oua
250 grame de iaurt grecesc
125 ml ulei
200 ml apa
100 grame de ciocolata neagra cu 55% cacao
50 ml sirop de trandafiri
o lingurita de bicarbonat
o lingurita de praf de copt
un sfert de lingurita de sare
– pentru crema:
250 grame de mascarpone
150 grame de ciocolata alba
200 grame de smantana de 30%
doua linguri de sirop de trandafiri
capsuni si trandafiri cristalizati (pentru decor)
- Mod de preparare pentru reteta de tort cu blat umed, ciocolata alba si trandafiri
- Pentru a coace blaturile incepem prin a incalzi cuptorul la 180 grade C si tapetam 2 tavi rotunde pentru tort, cu inel detasabil, cu diametrul de 18 cm. Punem hartie de copt pe fundul acestora iar peretii ii ungem cu unt.
- Amestecam toate ingredientele uscate intr-un bol.
- Incalzim apa intr-o craticioara si cand aceasta este fierbinte luam vasul de pe foc, adaugam siropul de trandafiri si amestecam bine.
- Rupem ciocolata in bucati si o punem in apa cu sirop de trandafiri. Lasam cinci minute sa se topeasca, fara sa amestecam dupa care amesteacam bine continutul pentru a ajuta la topirea completa a ciocolatei.
- Separat, in alt bol/castron amestecam ouale, uleiul si iaurtul intr-un bol si le mixam usor cu un tel din inox in forma de para.
- Adaugam peste acestea amestecul de sirop de trandafiri si ciocolata topita si amestecam.
- Turnam ingredientele lichide peste cele uscate.
- Amestecam rapid doar pana la incorporare. Nu insistam cu amestecatul deoarece riscam sa obtinem in final un aluat cleios si cu multe gauri cand de fapt ar trebui sa avem un blat umed si pufos.
- Impartim aproximativ egal cantitatea de aluat obtinuta si o turnam in cele doua tavi pregatite initial.
- Dam tavile la cuptor si coacem pentru aproximativ 30-35 de minute (in functie de cuptor) pana cand blaturile trec testul scobitorii. Atentie, sa nu lasati prea mult in cuptor blaturi deoarece se vor usca si nu vom mai avea in final un blat umed ci unul uscat si deloc gustos.
- Cand sunt gata, scoatem tavile din cuptor si lasam blaturile sa se raceasca in tavile in care s-au copt. Cand s-au racit le scoatem, le nivelam usor cu ajutorul unui cutit, daca au crescut neuniform si apoi le taiem in doua avand in final patru blaturi de tort, de dimensiuni aproximativ egale, moment in care putem sa trecem la crema.
- Pentru a face crema de mascarpone si ciocolata alba incepem prin a topi pe baie de aburi ciocolata alba, cu mare atentie pentru ca aceasta se poate usor arde.
- Cand ciocolata este topita o lasam sa se raceasca putin si intretimp frecam mascarpone cu o lingura pentru a-i da o consistenta cremoasa.
- Adaugam ciocolata alba peste mascarpone si o incorporam bine.
- Separat batem bine smantana pentru a o transforma in frisca asa cum am explicat pe larg aici.
- Incorporam frisca in crema de mascarpone si ciocolata, adaugam si siropul de trandafiri si apoi dam crema la rece macar o ora ca sa se intareasca si sa o putem aseza mai bine intre blaturi.
- Pentru a monta tortul vom taia blaturile in doua iar daca acestea au crescut inegal in sus le vor nivela cu ajutorul unui cutit, indepartan partea care este in plus. Parte pe care o vom manca impreuna cu cel mic, de exemplu ;)
- Scoatem crema din frigider si o impartim in patru parti egale.
- Punem pe un platou o parte dintr-un blat de tort, peste acesta o parte din crema, ajutandu-ne de un posh pentru a avea un aspect mai frumos pe margine, taiem cateva capsuni si le asezam peste crema apoi punem urmatorul blat si continuam la fel pana cand ultimul strat va fi de crema. Pe acesta nu vom mai pune capsuni ci petale si flori de trandafiri cristalizate pe care le vom pregati cu o seara inainte astfel: batem bine un albus de ou, ungem petalele de trandafiri sau bobocii cu putin albus, ii dam prin zahar tos, scuturam putin si apoi lasam la uscat pana a doua zi. Nota: petalele de trandafiri sunt comestibile deci pot fi si ele consumate. Insa ar trebui sa stiti sigur ca acestea nu sunt stropite cu diverse chimicale.
- Lasati tortul la rece cateva ore si il puteti consuma chiar in aceeasi zi. Neavand nevoie de insiropare, acesta este de preferat a se monta chiar in ziua in care il veti consuma.
Pofta buna sa aveti!
Maria says
Daca pun fructe de padure congelate peste crema trebuie sa le las la dezghetat si apoi la scurs intr-o sita sau pot sa le pun direct congelate peste crema?
Claudia Vasilache says
Daca le puneti congelate peste crema ele vor lasa zeama multa cand se vor decongela asa ca nu v-as sfatui sa faceti asta. Decat doar daca, stiu eu, folositi foarte putine cantitativ si zeama lasata nu va influenta rezultatul final.
Insa le puteti pune congelate, pentru decor, pe deasupra cu putin inainte de servire.
Cristina says
cand am incorporat frisca în Mascarpone cu ciocolata, a început sa se taie. De ce?
Claudia V says
Le-ai amestecat cat era calda crema sau cum? Eu fac des crema asta si nu mi s-a taiat pana acum….
Antoaneta says
Arata delicios! Yummie!!!
Claudia V says
Si este! Nu doar arata! ;)
Ioana says
Este cea mai buna reteta de blat umed incercata de mine vreodata. Va multumesc ca ne-ati impartasit-o si noua!
Claudia V says
Cu mare placere! Ma bucur ca ti-a placut, Ioana :)
Ioana says
As avea o rugaminte, daca ma puteti ajuta. Pentru un tort mai mare, de 24 cm, cum ar trebui sa calculez cantitatile? Voi ramane fidela acestei retete de blat si as vrea sa fac un tort mai mare pentru aniversari. Multumesc frumos!
Claudia V says
Ioana, nu as sti exact cum sa iti spun sa calculezi. Depinde si cat de mare vrei sa iasa tortul. Adica poti incerca sa pui toata compozitia intr-o forma de 24 si ca sa fii sigura ca nu da pe de laturi lasi mai multa hartie de copt pe margina. Sa iasa din tava hartia si cand creste blatul nu va da afara.
Ioana says
Multumesc frumos! Voi incerca sa procedez astfel. Va anunt dupa ce testez.? O seara frumoasa!
Claudia V says
Ioana, chiar te rog, daca incerci sa faci unul mai mare, sa revii cu un comentariu sa ne spui si noua. Eu cum nu am pentru cine face torturi mari nu cred ca voi experimenta prea curand si poate mai sunt persoane care vor avea nevoie de aceasta informatie.
Spor la gatit si weekend placut :)
Ana Maria says
In lista de ingrediente apare iaurt grecesc. La pct. 5 spui ca se amesteca cu laptele batut?? Consistenta acestora este diferita deci pana la urma ce se foloseste?
Claudia V says
:) Da. Eu am folosit iaurt grecesc. Am sa modific in text pentru acuratete. Si laptele batut il poti folosi. Oricum difera ca si consistenta un lapte batut/iaurt de casa de unul de la magazin…Nu e obligatoriu sa fie iaurt grecesc.
flori says
buna.cu ce se poate inlocui siropul de trandafiri? cu orice sirop?am de zmeura, afine, mure, capsuni..si iaurtul grecesc se poate inlocui cu smantana de 12%?multumesc
Claudia V says
Poti sa il inlocuiesti cu sirop de capsuni sau zmeura. Chiar si mure. Si pot la fel si capsunile sa le inlocuiesti cu mure sau zmeura.
Da, cred ca poti pune smantana de 12% in loc de iaurt grecesc.
Daca il faci asa sa imi spui cum a iesit, da? :)
flori says
OK..Dar nu stiu cand apuc sa il fac..am vrut azi dar sunt la servici :(
Claudia V says
EI, nu conteaza :) Cand, dupa si daca o sa faci ;)
Iuliana says
Mie imi plac torturile si imbracate si dezbracate. Inca sunt nostalgica si mi-e dor de torturile mamei imbracate in creme si atent decorate, bijuterii nu alta! Dar si astea naked au farmecul lor, imi place foarte mult cum se vad straturile de crema si blaturile intregi.
Piciul tau are gusturi foarte rafinate, chiar ca seamana cu mama lui ;)
Claudia V says
:) Multumesc.
Mie de fapt imi plac toate torturile :)))) sa le gust :p
Iar astea naked sa le fac si sa le gust :)) Deh, nu am rabdare la decorat :)))