Reteta de astazi este una speciala, si specifica zilei pe care multi dintre romani o serbeaza pe 9 martie. Astazi, in calendarul ortodox si conform traditiei de secole este sarbatoarea Sfintilor 40 de mucenici de la Sevastia. Iar in aceasta zi gospodinele pregatesc mucenici. Cele din moldova fac mucenici moldovenesti din aluat dospit cu miere si nuca sau sfintisori moldovenesti iar cele din alte zone ale tarii pregatesc o alta varianta de mucenici, numiti muntenesti care sunt micuti si se fierb intr-o zeama speciala.
In mod traditional reteta de mucenici moldovenesti se pregateste dintr-un aluat de post, atunci cand 9 martie cade in postul Sfintelor Pasti dar, in unii ani (cum este si acesta) se pot pregati din aluat de frupt, adica aluat ca de cozonac cu ou. Cum anul acesta 9 martie cade inainte de inceperea postului, in ”saptamana alba” adica cea care precede inceperea acestuia, am pregatit varianta aceasta de mucenici moldovenesti, cu aluat de cozonac.
Reteta de mucenici moldovenesti de astazi este reteta mamei mele, asa cum o face ea de fiecare data cand traditia o permite. Anul viitor sper sa ajunga sanatoasa si sa pregatim impreuna cealalta varianta de mucenici moldovenesti, de data aceasta de post.
O sa vedeti si un mic filmulet care va arata cum se formeaza acest mucenici. Filmarea am facut-o eu iar cea care lucreaza este chiar mama mea care la cei 70 de ani ai ei inca framanta cu drag painea si cozonacul din casa :)
Reteta de mucenici moldovenesti (sfinti)
- Ingrediente pentru reteta de mucennici moldovenesti (sfinti)
1 kg de faina tip 654
400 ml apa
50 grame de drojdie proaspata
2 plicuri de zahar vanilat
4 oua
1 lingurita de sare
100 ml ulei
130 grame de zahar
o lingura de esenta de vanilie
pentru ornat:
100 grame de miere
200 grame de nuca macinata
300 ml apa
150 zahar
coaja de la o portocala
- Mod de preparare pentru retea de mucenici moldovenesti (sfinti)
- Intr-un vas mai mare in care vom framanta aluatul, cernem faina si adaugam si sarea.
- Intr-un alt castron dizolvam drojdia in 100 ml apa si amestecam bine ca sa se dilueze. Peste acest amestec adaugam o cantitate mica din faina cernută cat sa devina totul ca o pasta de consistenta unei smantani mai groase.
- Aceasta este maiaua care va ajuta cozonacul sa creasca si sa devina pufos si care se va lasa la dospit la loc cald pana isi dubleaza volumul.
- Cat timp creste maiaua separam galbenusul de albus. Albusul in batem bine cu ajutorul mixerului si adaugam treptat zaharul formand o bezea peste care punem galbenusurile, 50 ml de ulei, zaharul vanilat, esenta si apa la final apa. Va iesi o compozitie asemanatoare cu cea de la un chec.
Vezi aici cum se fac mucenicii moldovenesti DE POST!
- Cand maiaua si-a dublat volumul facem o adancitura in mijlocul fainii pregatite initial si adaugam maiaua, compozitia de oua si zahar de mai sus, dupa care incorporam treptat toata faina, obtinand aluatul pentru a face mai tarziu mucenici moldovenesti.
- Framantam cam 5-10 minute adaugand treptat restul de ulei pana cand aluatul se desprinde de pe vasul in care framantam, moment in care acoperim vasul cu un prosop si asezam la un loc cald si ferit de curent lasandu-l sa creasca pana isi dubleaza volumul.
- Inainte de a ne apuca de format mucenicii moldovenesti aprindem cuptorul la 180 grade si punem hartie de copt in tava de la cuptor.
Nu uitati ca va puteti abona la canalul de Youtube Lecturi si Arome – click AICI si apoi ”Subscribe”
- Pentru a forma mucenicii rupem bucati de aluat pe care le intindem pe suprafata de lucru, cu ajutorul mainilor, transformandu-i in bastonase lungi si subtiri, asa cum puteti vedea il filmuletul de mai sus.
- Formam doua astfel de bastonase si apoi le impletim unul peste altul, unim la capete si intoarcem aluatul formand un opt. La fel puteti proceda si fara sa impletiti doua bucati de aluat. Pur si simplu uniti si apoi intoarceti o bucata de aluat facuta bastonas dandu-i forma cifrei opt.
- Punem mucenicii moldovenesti in tava, ii ungem cu oul batut bine inainte si ii dam in cuptorul incins pentru aproximativ 35 minute in functie de cuptor.
- Cand s-au rumenit ii scoatem si ii lasam la racit.
- Cat se racesc facem un sirop din zahar si apa iar la final adaugam si cojile de portocala. Lasam sa se raceasca
- Dupa ce s-au racit complet sfintii ii trecem rapid prin sirop cu partea superioara, ii asezam pe un platou si ii ungem cu ajutorul unei pensule cu putina miere dupa care presaram din belsug nuca macinata.
Pofta buna sa aveti!
Adela says
Am facut jumatate de portie si au iesit foarte deliciosi! Multumesc pentru reteta!
Claudia V says
Super! Ma bucur ca ai incercat reteta si ti-a placut :)
ADELA says
Cam cati iasa din anluatul tau?
Iuliana says
Eu sunt ca musca la arat. N-am facut mucenici, dar am mancat din 3 surse diferite (a se citi de pe la colegi). Acum am venit sa iau si de la tine, a 4-a sursa :)) Foarte frumosi, cred ca sunt si buni pe masura. Multa sanatate mamei tale, sa ne mai faca!
Claudia V says
Te primim cu drag la degustat. Avem si pentru musafiri :)
Sunt mari, gustosi, dulci si pufosi :))
Numai buni pentru o cura de …. ingrasare :p