Mancarica de praz cu ciuperci si masline
Despre praz numai de bine. Doar ca multi dintre noi nu prea il folosim. Cel putin prin celelalte parti ale tarii in afara de Oltenia unde prazul este ”simbol culinar local”. In Oltenia mai peste tot se pune in mancare praz. Chiar si in deserturi poate fi folosit daca esti la nivel de Masterchef.
Poate ca stiti, unii dintre voi cine a castigat editia de acum doi ani a celebrei emisiuni culinare. Un oltean care a incercat, prin retelele sale sa faca mai cunoscut si mai placut prazul. Nu mai pricep eu la retete cine stie ce de sofisticate in care sa folosesc praz asa ca am mi-am gasit inspiratia in mancarurile bunicii si am gatit zilele trecute o mancarica de praz cu ciuperci si cateva masline.
O delicioasa mancare de post sau vegana daca vreti sa ii ziceti mai modern care noua cel putin ne-a ajuns vreo trei zile. Am avut cam mult praz si l-am pus tot in mancare. Voi puteti folosi mai putin daca nu doriti sa gatiti mancare pentru cateva zile.
De asemenea, tot cu praz puteti face si o delicioasa supa crema de praz cu cartofi. Aveti AICI reteta!
- o ceapa medie
- 500 de grame de ciuperci Champignon
- trei bucati mari de praz
- 250 ml de suc de rosii
- 150 ml apa
- 200 grame de masline negre
- doua linguri de ulei
- o lingurita de sare
- piper, fulgi de ardei iute, dupa gust
Mod de preparare mancarica de praz cu ciuperci si masline
- Curatam si tocam ceapa marunt.
- Spalam ciupercile in jet de apa si le curatam.
- Spalam si curatam prazul (dam deoparte frunzele verzi si pastram doar partea alba) dupa care il taiem bucati circulare, groase de aproximativ un centimetru.
- Punem uleiul in tigaie si il incazim usor dupa care adaugam ceapa. Amestecam si lasam jumatate de minut sa se caleasca dupa care adaugam o cateva linguri de apa si continuam sa o gatim inca doua minute.
- Adaugam prazul si restul de apa impreuna cu sucul de rosii, o lingurita de sare si lasam sa se gateasca la foc mediu pana cand observam ca acesta incepe sa sa inmoaie, moment in care adaugam si ciupercile taiate si lasam sa se gateasca inca un sfert de ora.
- Cu cinci minute inainte adaugam maslinele, potrivim gustul adaugand piper, fulgi de ardei iute si eventual sare si lasam pe foc sa mai scada zeama si sa se formeze sosul.
- Servim calda, cu mamaliguta sau chiar ca si mancare rece de praz cu masline.
Pofta buna sa aveti!
Alina says
A iesit genial !!! Cred ca trebuie sa mai iau maine o legatura de praz pentru ca cea pe care am facut-o in seara asta s-a terminat instant !!! Multumesc mult pentru reteta !!!
Claudia Vasilache says
Cu drag! :) Ma bucur ca ti-a placut! Tot din praz poti face si o supa crema foarte gustoasa. Tocmai am publicat reteta :)
Iuliana says
O fac deseori mai ales in post, dar nu m-am gandit niciodata sa ii pun si ciuperci. Buna idee!
Claudia V says
Pai ia sa incerci si apoi sa imi zici daca ti-a placut varianta cu ciuperci ;)