Imi plac mult fursecurile cu nuca. Cred ca deja v-ati dat seama de asta daca urmariti aparitia retetelor publicate de pe blog fie prin intermediul paginii de Facebook a blogului sau pe grupul de Facebook (vezi aici).
Nu am putut insa rezista sa nu incerc o alta varianta de fursecuri cu nuca, de data asta ceva mai ciocolatoase, ca pentru gusturile baietelului meu, fan ciocolata. Pentru a le face nu am folosit insa ciocolata ci doar cacao dar cel mic a fost incantat.
Deh, sunt ca si ciocolata la culoare, sunt dulci si aromate deci sunt perfecte. Ca sa le fac si un pic mai ochioase le-am decorat cu cativa fulgi de migdale inainte de a le da la cuptor, asa incat aroma de migdale prajite completeaza perfect pe cea de ciocolata.
Aceeasi reteta am folosit-o si pentru a face fursecurile care au plecat, o parte dintre ele, acum o saptamana si ceva la Bucuresti, impreuna cu delicioasele cornulete fragede cu nuca si gem (a carei reteta o gasiti aici), o portie de napolitane cu nuca si caramel (reteta aici) si traditionalul cozonac cu nuca (reteta aici), la orfelinatul pentru copii Lidia Orphanage, cu ajutorul unei dragi prietene.
Aceste fursecuri cu nuca si cacao, a caror reteta o sa v-o dau azi sunt perfecte de inclus in meniul pentru sarbatori, pe de o parte pentru ca se fac usor si rapid, si pe de alta pentru ca sunt gustoase.
Reteta de fursecuri cu nuca si cacao
- Ingrediente pentru reteta de fursecuri cu nuca si cacao
120 unt
70 zahar
un galbenus de ou
1 lingurita de esenta de vanilie
150 de grame de faina alba de grau
15 grame de cacao
1 varf de cutit de sare
un varf de cutit de praf de copt
80 de grame de nuca macinata
o lingurita de fulgi de migdale
- Mod de preparare pentru reteta de fursecuri cu nuca si cacao
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si punem hartie de copt pe tava de la aragaz.
- Frecam bine untul cu zaharul si cand acesta din urma s-a topit, adaugam si galbenusul pe care il incorporam bine.
- Adaugam esenta de vanilie, sarea, praful de copt, cacaoa nuca si faina, amestecand pana la incorporarea si obtinerea unui aluat compact, si usor modelabil.
- Rupem cu mainile mici bucati de aluat, cam de marimea unei nuci, le dam o forma rotunda, cu ajutorul palmelor apoi le aplatizam putin si le punem in tava.
- Procedam la fel pana cand terminam de transformat tot aluatul in fursecuri inca necoapte.
- Presaram peste fiecare fursec cativa fulgi de migdale si apoi dam tava la cuptor, la foc mediu pentru aproximativ 15-20 minute, in functie de cum coace cuptorul.
- Sunt gata cand incep usor sa se rumeneasca pe fund, ramanand totusi usor moi deasupra.
Pofta buna sa aveti!
Ca sa va dau o mana de ajutor in plus pentru alcatuirea meniului de sarbatoare o sa va invit sa treceti si pe la colegele mele de blogging, Iuliana, Paula, Iuliana, Camelia, Dia, Olguta si Laura care au pregatit si ele bunatati potrivite pentru a fi incluse in meniul de Craciun.
Alte retete de fursecuri:
Fursecuri cu simple cu nuca si cacao (click aici pentru reteta)
Fursecuri sarate cu parmezan (click aici pentru reteta)
Fursecuri fragede cu cacao si ciocolata (click aici pentru reteta)
Alexia says
Cacaoa este obligatorie? (una dintre rude are alergie)
Claudia Vasilache says
Nu, nu este obligatorie dar daca doriti sa le faceti totusi inchise la culoare, puteti folosi pudra de roscove in loc de cacao. Daca scoateti cacaoua din retete sa nu uitati sa adaugati putin mai multa faina in loc.
Jorjette C says
Foarte gustoase aceste fursecuri! In general imi place tot ce contine nuca.
Cel mai mult i-au placut sotului meu – le-am pus in farfurie, le-am pudrat cu zahar si m-a intrebat “Sunt de mancat?” Nu au rezistat prea mult!
Claudia V says
:)))) Mai, daca a mai avut putere sa intrebe inainte de a manca.. tot e bun :)
Sa va fie de bine ;)
Ramona says
Unde e cacaoa?
Claudia V says
Am omis la editare sa o scriu :(
Multumesc ca mi-ai atras atentia. Am rectificat acum. :)
Iuliana says
Foarte bine mi-ar prinde acum cateva langa ceasca de cafea :)
Claudia V says
Hai ca iti trimit imediat. Doar sa nu se raceasca cafeaua pana ajung la tine ;)