E ceva timp de cand nu am mai facut un tort asa ca am zis ca nu strica sa profit de fructele de sezon care sunt din belsug peste tot si sa improvizez un tort usor de facut. Insa am vrut sa fie altceva, nu clasicul tort pe care il fac de obicei asa ca, amintindu-mi de cat de mult mi-a placut panna cotta cu vanilie, am zis ca nu ar fi o idee rea sa incerc si un tort in varianta asta. Si cum aveam in congelator pus niste lapte de cocos ramas de cand am gatit frigaruile de pui cu lapte de cocos am zis ca e timpul sa il folosesc, de data asta intr-un desert. Si la o panna cotta dulce ce putea sa mearga decat un jeleu acrisor de visine care sa contrabalanseze putin atat dulceata din panna cotta cat si aroma puternica de lapte de cocos din crema.
Bineinteles ca din toata ”constructia” tortului nu putea lipsi si un blat usor de facut, si usor digerabil as putea afirma, care sa duca cu gandul, bineinteles la… ciocolata. Asa ca am ales sa folosesc pentru blat o reteta de a Olgutei. Vazusem la ea un tort vegan cu blat umed si imi ramasese gandul la el. Cu putine ingrediente, fara unt, fara oua si, ce e mai important usor de facut, rapid si economic. Cam asta e poveste acestui tort cu crema panna cotta din lapte de cocos si jeleu de visine pe care v-o propun astazi spre incercare.
Reteta de tort cu crema panna cotta din lapte de cocos
- Ingrediente pentru reteta de tort cu crema panna cotta din lapte de cocos
– blat umed
105 grame de faina alba tip 000
15 grame de cacao neagra
1/2 lingurita bircabonat de sodiu
1 praf de sare
doua linguri de zahar
50 ml ulei de floarea soarelui
125 ml apa rece
o lingurita de esenta de rom
1/2 lingurita otet (eu am folosit otet sherry)
–panna cotta din lapte de cocos
250 ml lapte de cocos
200 ml smantana de 12% grasime
doua linguri de zahar
10 grame de gelatina (un plic)
doua linguri de apa
– jeleu de visine
250 de grame de visine fara samburi
o lingura de zahar
7 grame de gelatina
doua linguri de apa
- Mod de preparare pentru reteta de tort cu crema panna cotta din lapte de cocos
- Incepem prin a pregati o tava de tort cu inel detasabil (punem pe fund hartie de copt iar peretii ii ungem cu ulei si tapetam cu faina) de 17 cm si a incinge cuptorul la 180 de grade.
- Intr-un castron cernem faina, cacaoa, bicarbonatul si sarea.
- Adaugam treptat si restul ingredientelor si amestecam rapid, doar pana la omogenizare, nu mai mult deoarece daca amestecam prea mult se va activa bicarbonatul si se vor forma gauri inestetice in blat.
- Turnam blatul in forma de tort pregatita in prealabil si o dam la cuptor pentru 20-30 minute sau pana trece testul scobitorii.
- Cand este gata, scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca in tava.
- Cat timp se raceste blatul preparam panna cotta din lapte de cocos astfel: punem laptele de cocos impreuna cu smantana intr-un vas si adaugam zaharul. Asezam vasul pe aragaz, la foc mic, si amestecand continuu ca sa se dizolve zaharul si sa se omogenizeze smantana cu laptele de cocos, lasam sa se incalzeaza pana aproape de punctul de fierbere. Atentie sa nu fiarba! Gelatina o punem in apa rece si o dizolvam pe baie de aburi. Cand observam ca s-a dizolvat luam doua linguri din compozitia de smantana si lapte de cocos si o adaugam peste ea. Amestecam foarte bine si apoi punem totul inapoi in compozitia de panna cotta din lapte de cocos. Lasam sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei.
- Cat panna cotta se raceste scoatem blatul din forma de copt, desprindem hartia de copt de pe fund si, cu ajutorul unui cutit taiem o felie de deasupra. Mie mi-a crescut putin mai inalt in mijoc si in felul aesta practic am uniformizat blatul de tort, obtinand o foaie dreapta. Partea de blat de tort taiata in urma uniformizarii o sfaramam cu ajutorul unei furculite.
- Cand panna cotta a ajuns la temperatura camerei adaugam in ea si partea de blat de tort sfaramata si omogenizam bine totul cu ajutorul unui tel.
- Punem pe o farfurie blatul de tort si in jurul acestuia asezam inelul de la tava in care l-am copt in prealabil. Peste blat turnam panna cotta racita si dam tortul la frigider pana a doua zi. E posibil sa curga putin panna cotta si pe dupa marginile inelului dar daca o racititi suficient de mult ”pierderea” nu va fi mare.
- A doua zi pregatim jeleul de visine. Punem visinele, spalate si curatate de samburi in vasul blederului/minitocatorului/robotului de bucatarie si le pasam pana cand se zdrobesc si devin ca un piure de fructe foarte lichid.
- Punem piureul de visine intr-un vas, adaugam o lingura de zahar (daca doriti mai dulce puteti adauga mai mult) si apoi asezam vasul pe foc. Dam doua trei clocote cat sa se topeasca zaharul si sa se lege putin siropul dupa care luam vasul de pe foc si pregatim gelatina si o adaugam in piure la fel cum am descris mai sus cand am explicat cum facem panna cotta.
- Lasam jeleul sa se raceasca pana cand, la fel, ajunge la temperatura camerei dupa care scoatem tortul din frigider si turnam peste el jeleul de visine.
- Dam iarasi tortul la frigider pentru macar 30 de minute, timp in care gelatina se va intari dupa care vom putea scoate inelul in care am montat tortul.
- Ornam dupa preferinte, cu visine invelite in ciocolata si fulgi de cocos. Asta a fost preferinta mea care sunt adepta lucrurilor simple si rapide.
Spor la treaba si pofta buna sa aveti!
Diana says
Cam 10 stelute merita tortuletul tau minunat , pacat ca n-am avut posibilitatea decat ptr 5 :)
Abia astept sa-l testez si poate voi atasa si o poza la reteta ta
Claudia V says
Multumesc mult, Diana pentru stelutele pe care mi le-ai dat cu generozitate. :)
Sper sa iti placa tortul. Astept parerea si poza ta :)