Mancare de urzici cu leurda in doua variante. Prima varianta, cea scrisa, e cu paste asiatice. A doua e varianta clasica de mancare de urzici dar combinata cu leurda.
Toti stim cat de sanatos este sa mancam urzici. Dar si leurda. Iar combinatia dintre ele nu este doar sanatoasa ci si apetisanta. Cum la noi in gradina abia de curand au inceput sa apara urzicile nu am mai stat pe ganduri si le-am cules.
Un castron mare cu urzici din care, dupa fierbere am mai ramas cu ceva mai mult de un sfert de kilogram. Pareau asa de putine insa puse alaturi de o mana de paste, una de leurda si doua oua s-au transformat in trei portii de mancare sanatoasa si gustoasa. O reteta rapida si improvizata la minut ce mai aveam prin bucatarie.
Ideea de a pune si o mana de paste pentru wok mi s-a parut chiar foarte buna, aceasta mancare de urzici cu leurda iesind astfel din tiparul clasic al unei retete cu urzici. Iar mie tocmai asta mi-a placut la ea. Ei, ma laud si eu acum pentru ideea avuta ;)
Daca nu aveti acest tip de paste puteti incerca sa le subtituiti cu o mana de paste obisnuite, fierte in prealabil “al dente” sau sa le scoatei de tot din reteta. Oricum ar fi, combinatia dintre leurda si urzici este una foarte gustoasa.
Mai jos, unde va explic modul de preparare aveti si un video cu o alta varianta de reteta pentru mancarea de urzici cu leurda. Este varianta simpla, fara paste adaugate.
Reteta de mancare de urzici cu leurda
- Ingrediente pentru retete de mancare de urzici cu leurda
350 de grame de urzici fierte in prealabil si scurse de zeama
o canita de zeama ramasa de la fierberea urzicilor
o legatura de frunze de leurda
o ceapa mica alba
doua linguri de ulei
doua linguri de bulion
doua oua
o mana de paste prefierte, pentru wok
fulgi de ardei iute, sare
- Mod de preparare mancare de urzici cu leurda
- Adaugam o lingura de ulei intr-o tigaie pusa pe foc, incalzim bine si adaugam ceapa curatata si tocata marunt. Lasam ceapa sa se caleasca un minut, doua, fiind atenti sa nu se arda.
- Spalam bine leurda si o tocam dupa care o adaugam peste ceapa.
- Punem si urzicile scurse de zeama si tocate marunt, cele doua linguri de bulion si o canita de zeama ramasa de la fiert urzicile, dupa care amestecam.
Vezi mai jos o alta varianta de mancare de urzici cu leurda
Apasa pe poza ca sa te abonezi si tu!
- Condimentam cu chilli si potrivim de sare dupa gustul nostru si lasam sa fiarba aproximativ 15 minute, cat sa mai scada zeama.
- Intre timp batem bine doua oua si cand observam ca a mai ramas putina zeama le adaugam si pe ele dupa care amestecam foarte bine cu urzicile din tigaie
- Lasam pe foc inca cinci – sase minute ca sa se gateasca oul si apoi adaugam o mana de paste speciale, prefierte, pentru wok (asa cum am folosit in reteta de mancare de naut cu carne de porc), le amestecam si mai lasam pe foc inca trei- patru minute. Pastele se vor gati si vor absoarbe zeama existenta in surplus.
- Servim calde ca si fel principal
Pofta buna sa aveti!
adnia says
arata foarte bine!
Claudia V says
Multumesc, Dia! :)
Iuliana says
Nu m-as fi gandit la combinatia asta, dar acum, ca am citit reteta ta sunt convinsa ca mi-ar placea :)
Claudia V says
O sa iti placa sigur :)