Cartofi la cuptor, o reteta simpla care te scoate de multe ori din incurcatura. E reteta versatila, deh, doar se poate face in multe feluri si combinatii. Cea mai simpla reteta ar fi cea in care cartofii sunt pusi in tava care urmeaza sa mearga in cuptor impreuna cu putin ulei, cateva condimente si/sau ierburi aromatice printre care nelipsita sare si picantul piper.
A face cartofi la cuptor nu e mare filozofie. Mai ales atunci cand ai in casa o serie intreaga de condimente, altele, bineinteles, decat sare si piper. Si ca veni vorba de condimente si ierburi aromatice, nu stiu cum e la voi, sau ce parere aveti despre cacestea si rolul lor in bucatarie dar eu una sunt fan declarat condimente. La mine in bucatarie gasesti mereu zeci de condimente, care mai de care, specifice diferitelor bucatarii ale lumii. Am un set recipiente pentru bucatarie in care pastrez condimentele de baza, cele mai des folosite la gatit dar si alte recipiente separate, de diferite forme si culori, asa ca sa nu fie monotonie cromatica in dulapiorul cu condimente. Am improvizat chiar si am folosit borcanele din sticla ramase de cand era baietelul meu un bebelus diversificat. :)
Imi place sa le testez in combinatii care uneori pot parea indraznete. Ca sa intelegeti ce spun o sa va povestesc in fuga despre faptul ca zilele trecute am vazut la televizor o emisiune de gatit prezentata de cunoscutul Yotam Ottolenghi care, in vizita fiind in tara lui natala, a pregatit un desert specific zonei insa cu ingredientele pe care le avea la indemana in acel moment. Asa ca in loc sa pregateasca o compozitie cu mere si scortisoara, combinatia clasica, a folosit salvie pentru a condimenta merele, scortisoara neavand la dispozitie. Mi s-a parut o idee foarte interesanta asa ca am retinut-o si mi-am propus sa o testez si eu cu prima ocazie. Hotarat lucru, o reteta simpla este oricand apreciata si pregatita. Iar cea mai simpla reteta este cea in care ai putine ingrediente si din care nu lipsesc condimentele si/sau ierburile aromatice.
Dar sa revin la reteta simpla de azi: cartofi la cuptor cu branza Camembert. E usor de facut si practic, in afara de ingredientele de baza, cartofi, ulei, branza, restul poate fi improvizat de fiecare dintre voi in functie de gusturile si, bineinteles, condimentele pe care le aveti la dispozitie.
Reteta de cartofi la cuptor cu branza Camembert
- Ingrediente cartofi la cuptor cu branza Camembert
500 grame de cartofi
125 grame de branza Camembert
un sfert de lingurita de maghiran
un sfert de lingurita de oregano
un sfert de lingurita de lemongrass
o lingurita de sare
piper
o lingura-doua de ulei pentru uns tava
- Mod de preparare cartofi la cuptor cu branza Camembert
- Fierbem cartofii in apa cu putina sare pana aproape sa fie gatiti. Verificam, intepand cartofii cu ajutorul unei furculite ca sa vedem cand sunt aproape gata (furculita trebuie sa intre putin in ei) si apoi luam de pe foc, ii scurgem si ii lasam sa se raceasca.
- Dupa ce cartofii s-au racit ii curatati de coaja si ii taiem bucati potrivite ca si marime, nu prea mari dar nici prea mici, incercam sa obtinem bucati de dimensiuni cat mai apropiate.
- Ungem un vas de yena cu putin ulei.
- Amestecam separat condimentele dupa care le presaram peste cartofi si amestecam pentru ca acestea sa ajunga peste toate partile bucatilor de cartof.
- Punem cartofii in tava pe care o dam apoi in cuptorul incins in prealabil la 200 de grade C.
- Lasam cartofii sa se gateasca in continuare aproximativ un sfert de ora. Depinde mult de cat de mult am fiert in prealabil cartofii inainte.
- Taiem felii branza Camembert
- Facem iar testul cu furculita si cand observam ca acestia sunt gata scoatem tava din cuptor si punem din loc in loc, peste cartofi, bucatile de branza Camembert taiate in prealabil.
- Dam iar la cuptor vasul pentru inca zece minute, cat sa se topeasca branza.
- Serviimcalzi, fie ca si fel principal fie ca si garnitura.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Sunt fan cartofi la cuptor in indiferent ce combinatie, dar mai ales cu branza deasupra :)
Claudia V says
Sa incerci si asa, cu branza Camembert, sa vezi ce buni sunt de la aroma ei :)