Aaron T. Beck, profesor de psihiatrie la Universitatea Pennsylvania, semnează cuvântul înainte al cărţii “Ratiunea mai presus de emotii“, scrisă de . Autorii i-au fost studenţi şi i-au devenit discipoli. Are pentru ei cuvinte de laudă şi îi apreciază foarte mult pentru munca lor. Dar cine este Beck? Aflăm în carte, iar o căutare pe Wikipedia ne confirmă faptul că este întemeietorul terapiei cognitive, ramură nouă a psihologiei şi psihiatriei, care a apărut ca o alternativă la metodele clasice de tratare a depresiei. Terapia cognitivă s-a dezvoltat şi a ajuns să fie folosită cu succes şi în tratarea altor probleme psihice şi pentru gestionarea eficientă a emoţiilor negative. Cognitiv se referă la „cunoaştere” şi se bazează pe ideea de cooptare conştientă şi responsabilă a pacientului în acţiunea de vindecare.
Autorii sunt renumiţi psihologi cu rezultate deosebite în munca practică în clinică şi îşi folosesc experienţa pentru a scrie o carte plăcută de citit, un veritabil manual. Cartea este plină de exemple, prezentate sub forma a patru personaje a căror evoluţie este urmărită de-a lungul tuturor capitolelor. Aceste personaje tipice sunt construite de autori după modelele pacienţilor pe care i-au avut în decursul anilor de muncă în clinică şi sunt uşor de recunoscut în viaţa reală. Am putea spune chiar că fiecare dintre noi s-a confruntat sau se va confrunta cândva cu problemele lor.
Titlul primului capitol, Înţelegerea propriilor probleme, este şi ideea de bază a terapiei cognitive. „Gândurile influenţează modul în care ne comportăm, ceea ce alegem să facem sau să nu facem şi calitatea performanţelor noastre” aflăm în rezumatul capitolului doi. Identificarea şi evaluarea stărilor de spirit este titlu de capitol şi etapă obligatorie în terapia cognitivă. Cele patru personaje sunt puse la treabă, prin completarea unor fişe de lucru. De fapt oricine vrea să folosească această carte ca pe un manual, ar trebui să facă acelaşi lucru. Toată cartea este plină de fişe de lucru şi chestionare.
Este o „carte practică” dacă putem să-i spunem aşa din care mai aflăm şi despre gândurile automate, despre gândurile „fierbinţi”, despre cum să căutăm dovezi care pot să ne infirme gândurile negative, cu scopul de a ajunge la o gândire alternativă sau echilibrată. „Gândurile alternative sau echilibrate nu sunt pur şi simplu gânduri pozitive sau raţionalizări. În schimb, ele reflectă noi semnificaţii ale situaţiilor, bazându-ne pe toate informaţiile disponibile.”
Ultimele trei capitole sunt dedicate înţelegerii depresiei, anxietăţii, furiei, vinovăţiei şi ruşinii. Depresia nu este doar o stare de spirit, ci un fenomen complex pentru că apar schimbări în modul de a gândi şi la nivel fiziologic. De aceea „schimbarea modului de a gândi este obiectivul principal al terapiei cognitive pentru depresie”.
În epilogul cărţii ni se povesteşte o pildă din înţelepciunea chineză, care se rezumă la ideea că dacă unui om îi este foame şi îi dai un peşte, el îşi va potoli foamea atunci, dar dacă îl înveţi să pescuiască nu va mai suferi de foame toată viaţa. Prin transpunere, dacă vom învăţa să ne tratăm singuri, nu vom mai suferi toată viaţa.
Cartea o puteti comanda direct de pe site-ul editurii “Paralela 45” sau de la librariile online unde de cele mai multe ori o găsiţi in oferta la un preţ redus.
[…] in afara de retete am publicat si recenzii la doua carti despre un stil de viata sanatos: “Ratiunea mai presus de emotii” si “Hormonul stresului-efecte si solutii” si un articol cu sfaturi despre cum sa […]