“Crepes Suzette” este denumirea unei bine cunoscute retete de clatite frantuzesti, un desert care este traditional in Franta. Reteta este un clasic al gastronomiei si o puteti gasi facuta in diferite variante, de catre mari maesti bucatari precum Gordon Ramsey sau Julia Child. Practic Crepes Suzette inseamna clatite cu “beurre Suzette”, un sos facut din zahar caramelizat, unt si suc de portocale peste care se pune un lichior de portocale (Grand Marnier) si se flambeaza.
Mi-a placut foarte mult aceasta reteta si cum nu cred ca o sa ajung prea curand in Franta am zis sa fac in asa fel incat sa vina Franta la mine ;). Cred ca aproape orice reteta, oricat ar fi ea de celebra si aparent inaccesibila multora dintre noi o putem adapta, in felul acesta putand foatre usor calatori, macar gastronomic in jurul lumii. :)
Din multele retete de Crepes Suzzete pe care le-am gasit mi-a placut cel mai mult reteta si modul de a explica a celebrului Gordon Ramsey si pe aceasta am incercat-o iar singurul ingredient pe care am fost nevoita sa il inlocuiesc a fost lichiorul Grand Marnier. Am improvizat eu un fel de lichior de portocale facut in casa insa eu o sa va scriu exact reteta lui Gordon Ramsey in ideea ca poate voi veti gasi totusi acest lichior. Cu siguranta nu au acelasi gust daca inlocuiti lichiorul dar va asigur ca sunt foarte bune.
Reteta de clatite frantuzesti cu sos de portocale (crepes suzette)
- Ingrediente clatite frantuzesti cu sos de portocale (crepes suzette)
– pentru clatite
125 grame de faina
doua oua medii
o lingurita de unt topit
300 grame de lapte
un varf de cutit de sare
coaja rasa de la doua portocale
– pentru sos
zeama de la trei portocale mari (eu am pus patru mai mici)
50 grame de zahar brun
100 grame de lichior de portocale
- Mod de preparare clatite frantuzesti cu sos de portocale (crepes suzette)
- Cernem faina impreuna cu sarea
- Batem bine ouale si le amestecam cu laptele si untul topit
- Adaugam coaja de portocala si faina si batem bine totul obtinand un aluat de consistenta unei smantani.
- Incalzim bine, la foc mediu, o tigaie antiaderenta, adaugam putin unt sau ulei cat sa o ungem usor si turnam cantitatea dorita de compozitie.
- Lasam sa se coaca aproximativ un minut, un minut si jumatate dupa care o intoarcem, cu grija, pe partea cealalta.
- Procedam la fel si cu restul de aluat pana il terminam de facut.
- Lasam clatitele la cald si ne apucam sa facem sosul
- Pregatim sucul de portocale pastrand o jumatate de portocala felii.
- Caramelizam zaharul intr-o tigaie iar cand acesta a devenit lichid turnam cu grija lichiorul. In mod normal se flambeaza insa eu nu am avut curajul sa fac asta :)
- Adaugam sucul de la portocale si lasam sa scada pana devine un sos mai gros. Cand este aproape gata adaugam si bucatile de portocala pastrate, mai lasam sa fiarba un pic si stingem focul.
- Impaturim clatitele in patru si le adaugam in tigaie combinandu-le cu sosul ca sa se intrepatrunda un pic aromele si sa absoarba din sosul format.
- Le servim calde asezand pe o farfurie clatita, sosul si cateva bucati de portocala
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romanie, initiata de Mihaela si organizata luna asta de catre Corina
Pofta buna sa aveti!
adnia says
foarte bine arata clatitele! si imi place si mai mult culoarea noua a blogului…e tare imbucuratoare!
Claudia V says
Multumesc, Dia :)