Cum e să fii mai mult decât chef pentru o zi?
Acum 3 luni povesteam pe blog despre un concurs care urma să fie lansat de către Selgros România în căutarea de tinere, sau mai puțin tinere, talente în ale gastronomiei. Oameni pasionați de gust, de arta culinară, de mâncare bună și o aranjare plăcută ochiului în farfurie.
Spuneam atunci că înscrierile se vor face pentru orașele în care Selgros are magazine, unul dintre acesta fiind și Bacăul, urmând ca, după câștigarea premiului să fiu alături de concurentul câștigător atunci când va găti într-o bucătărie de restaurant pentru a povesti pe blog cum a fost.
Marele premiul al concursului fiind tocmai această oportunitate oferită pasionatului de bunătățuri, câștigător al premiului, de a găti alături de, și împreună cu, chef-ul bucătăriei restaurantului respectiv, plus un robot de bucătărie Kenwood.
Iată că, peste 3 luni, adică acum când scriu aceste rânduri mă pot lăuda că am cunoscut unul dintre cei mai talentați chefi băcăuani, pe Andrei Șidor. Mă bucur că Selgros, prin concursul pe care l-a organizat mi-a dat posibilitatea de a-l întâlni și cunoaște personal pe Andrei despre care sunt sigură că se va vorbi din ce în ce mai des de acum încolo. Caracterul lui puternic, talentul lui artistic și pasiunea pentru gastronomie sunt atuurile unei cariere de succes în acest domeniu.
Am petrecut împreună cu Andrei și ceilalti invitați la eveniment, o după amiază de neuitat. Unde? La restaurantul (berăria) Valhalla din Bacău în bucătăria căruia Andrei Șidor și-a dovedit priceperea în gastronomie. Andrei nu este un simplu pasionat de gătit. El este un pasionat de gastronomie cu acte în regulă. Este chef în propria lui bucătărie de restaurant. Împreună cu un prieten conduce bucătăria brasseriei ”Cafea cu lapte” din Bacău.
Așa că, pentru Andrei a găti într-o bucătărie profesionistă este deja o obișnuință. Noutatea pentru el, prin câștigarea acestui concurs a fost să gătească în altă bucătărie decât cea pe care o conduce.
Andrei a conceput un meniu propriu cu care ne-a încântat marțea trecută la Valhalla, ajutat fiind, la pregătirea lui, de chef Codruț Rusu, cel ce este responsabil cu bunătățurile care se pregătesc în bucatăria de la Valhalla.
O să vă povestesc imediat, cu lux de amănunte ce a gătit Andrei. Dar înainte de asta aș vrea să vă zic câteva cuvinte despre gazdă, adică restaurantul în care s-a desfășurat evenimentul.
Restaurantul (berăria) Valhalla este amenajat în așa fel încât decorurile să fie pe măsură numelui. Butoaie pe post de mese, picturi cu vikingi, barul sub formă de drakar (vestita corabie vikingă), chiar până și toaletele sunt amenajate cu butoaie ca și chiuvete. Totul te duce cu gândul la temuții războinici nordici, mari amatori de mâncare.
Și la capitolul mâncare, porțiile servite la Valhalla sunt foarte generoase din punct de vedere cantitativ. Restaurantul este cunoscut în oraș pentru faptul că, dacă vrei să comanzi o porție de mâncare din meniu aceasta este suficientă nu doar pentru o singură persoană ci poate foarte ușor sătura mai multe guri.
Am stat mult de vorbă cu Andrei Șidor. Atât când era în bucătărie și pregătea felurile de mâncare concepute de el cât și la sfârșit, după ce am degustat din toate. Și atât de fascinată am fost de personalitata jovială a acestuia și de ceea ce mi-a povestit încât am uitat că am aparatul de fotografiat la gât.
Așa că multe poze din timpul pregătirii meniului nu am făcut. În schimb am notat cum se fac felurile de mâncare pregătite așa că o să vă dau și câteva indicii, în ideea ca poate vreți să le încercați și voi acasă.
Însă asta voi povesti la final pentru că acum vreau să îl cunoașteți puțin pe Andrei care poate fi un exemplu de urmat pentru tânăra generație. Ambițios și determinat, acesta a plecat la 18 ani la Constanța cu gândul să câștige ceva bănuți lucrând ca și ospătar. Ghinionul, sau poate că norocul lui a făcut să nu găsească loc de ospătar ci de ajutor de bucătar.
A muncit un an ca și ajutor de bucătar, făcând munca de jos, cum se zice: curățat cartofi, curățat ceapa, tranșat carne etc. A fost ambițios, a învățat și a furat meserie de la chefii cu care a lucrat și acum conduce, așa cum spuneam și la început, împreună cu un prieten o braserie în Bacău. Este deci și el chef. Mai mult decât o zi.
Visul lui este să aibă propriul restaurant și își dorește ca acest vis să devină realitate chiar anul care vine. Determinat și sigur pe el, are deja și numele pregătit, are conceptul pus la punct și trebuie doar să găsească locația potrivită pentru aceasta.
Visează la un restaurant conceput altfel decât suntem obișnuiți. Asta pentru că Andrei este o fire artistică, creativă și puțin rebelă. Visează așadar la un restaurant care să-i ofere posibilitatea să gătească ”la vedere” adică nu într-o bucătărie închisă, undeva în spate ci în mijlocul clienților astfel încât aceștia să vadă cum se prepară mâncarea comandată. Nu știu dacă în țară mai există așa ceva dar la Bacău sigur nu așa că ar fi o premieră.
Iubește ceea ce face, iubește meseria de bucătar și mi-a spus că aceasta nu se poate practica dacă efectiv nu ești pasionat de ceea ce faci. Asta pentru că un bucătar profesionist trebuie, de cele mai multe ori să sacrifice viața de familie pentru a o practica așa cum se cuvine. Însă, atunci când faci ceea ce îți place, când meseria aleasă e totuna cu pasiunea ta, totul se face cu plăcere și nu simți oboseala muncii depuse.
Dar, ca să nu mai lungesc mult vorba voi trece direct la meniu. Asta pentru că mi-ați cerut în mod deosebit, pe Facebook, să vă povestesc despre meniul conceput Andrei Șidor. Vinurile care au stat așături de aceste preparate au fost alese de către doamna Irina Stănciuc, director al Selgros Bacău care a făcut cursuri de somelier și deci se pricepe la vinuri.
Au fost 3 feluri de mâncare. Un antreu, un fel principal și un desert. Andrei a ales să gătească ton la antreu, vită la felul principal și un desert cu ciocolată.
Așa că ne-am delectat cu un ton roșu în crustă de susan negru, cu fenicul crocant (fenicul prăjit în tempura) și un sos de portocale. Vinul ales a fost un ”Fume” demisec Budureasca, Dealu Mare.
Tonul a fost tăvălit prin susan negru apoi tras în unt, la tigaie iar feniculul feliat, dar printr-un aluat cu bere (tempura) și apoi prăjit în baie de ulei până când a devenit crocant.
Felul principal a fost un ”sushi de vită” pe pat de spanac stropit cu sos Worchester care merge perfect și cu câteva căpșuni alături. Vinul servit a fost unul roșu, o ”Fetească neagră”.
Muschiul de vită a fost prăjit întreg, mai întâi la gril câteva minute apoi tras la tigaie în unt și la final băgat la cuptor pentru 15-30 de minute în funcție de cât de bine se dorește a fi gătit: rare, medium rare sau well done cum se zice în limbajul tehnic al bucătarilor.
Orezul, fiert separat a fost pus pe o foaie de algă nori (pentru sushi) peste el a fost pus muschiul și apoi rulat. Tâiat felii, pus pe pat de spanac stropit cu sos worchester și alăturate câteva căpșuni pentru o savoare în plus.
Iar la final desertul a fost unul simplu, un desert la pahar: ciocolată neagră cu mousse de mure, fistic și căpșuni. Vinul servit lângă desert a fost un vin alb de Rătești. Desertul e simplu de bănuit cum se face așa că nu mai povestesc detalii.
Așa cum puteți vedea și voi, preparatele au fost gătite simplu dar în combinații interesante, ceea ce mie mi-a plăcut foarte mult. La fel și platingul a fost unul simplu, fără decoruri inutile și ușor de făcut de fiecare dintre noi în propria bucătărie.
Aș zice chiar, că Andrei a gătit pentru voi, cei ce urmăriți zi de zi blogul Lecturi și Arome și care apreciații bunul gust și simplitatea în farfurie.
Cum vi se par preparatele gătite de Andrei? V-ar tenta să încercați și voi să le faceți acasă?
Alte detalii despre eveniment am scris și pe site-ul Selgros – vezi aici.
Rokolla says
Ma bucur c-ai putut invata ceva de la acest domn. Retete preparate sunt de top si spun asta dupa felul in care le prezinta pe farfurie! Tonul ala imi face cu ochiul
Claudia Vasilache says
Da! Andrei este un baiat deosebit. Un adevarat talent :)
Raluca Brezniceanu says
Vreau sa spun ca tonul acoperit cu susan negru arata fenomenal. Despre gust nu pot sa ma pronunt pentru ca nu m-ati invitat si pe mine la petrecere. Am participat si eu la acest concurs si am castigat… experienta, dar de abia acum mi-am dat seama de ce doar atat.
Claudia Vasilache says
Poate se va organiza si anul viitor asa ca ai timp sa te pregatesti ;)
valerica oprisanu says
tu stii ca pentru mine concursul asta a fost cu poveste, asa ca am citit cu interes. dupa ce am citit m am gandit cum as fi fost eu daca as fi castigat. si as fi fost probabil varză :))). adica eu n am ambitii si vise culinare sau de restaurante, asa ca sper doar ca si la noi in oras a fost castigatorul un profesionist.
Felicitari castigatorului din Bacau si felicitari si tie ca te ai aflat acolo si ai povestit asa frumos despre ce ai vazut si trait!
Claudia Vasilache says
Multumim mult pentru aprecieri, Valerica <3
Oana D. says
Cum arata in farfurie imi plac foarte mult, dar eu am mai multe probleme in a pune gura pe carne care nu este bine făcută. Asa, cruda, nici nu o pot marunti in dinti, ramane tot intreaga. Ca sa nu mai zic de imaginea pe care mi-o evoca mie carnea cruda – aceea a unui om al pesterilor hăcuind si molfaind ceva vânat de el.
Claudia Vasilache says
Da, te inteleg foarte bine. Tocmai de aia eu am cerut o farfurie cu vita well done :) Si buna a mai fost :)
Mihaela Curea says
E grea munca de bucătăr, am făcut și eu școala de bucatari din pasiune.
Incerc sa pregatesc acasa preparate cat mai diversificate si mai interesante.
Claudia Vasilache says
Ooo, ce fain! Mi-ar lacea si mie sa fac o scoala de bucatari. Nu ca sa profesez in domeniu ci ca sa invat pentru mine.
Aluculesei Brindusa says
felicitari draga mea astept si eu cu emotii sa traiesc asa un mare eveniment!
Claudia Vasilache says
Multumesc! :)
Cristina Barbieru says
Yummy ce bunatati ne-ai aratat. Pofta mare mi-ai facut!
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca iti plac, Cristina! :)
DeyutzaBlog says
Ce bunatati si ce norocoasa ca te-ai aflat in mijlocul actiunii :)
Claudia Vasilache says
Da, chiar ca pot zice ca am fost norocoasa si privilegiata :)
Antoaneta says
Am urmarit pe instagram si facebook cand transmiteai si mi-a placut mult. Ma bucur si mai mult ca ai scris acest articol care completeaza informatiile pe care le citisem.
Claudia Vasilache says
Ma bucur si eu ca m-a urmaresti ;)