Stufat de miel – reteta traditionala de Pasti
Mielul este ”vedeta” mesei de Paste. Asa este si asa a ramas din vechime, pentru ca populatiile nomade, printre care si vechii evrei, obisnuiau sa sacrifice mieii cu ocazia anumitor sarbatori. Obiceiul s-a transmis si la crestini si chiar daca nu este absolut obligatoriu, pe masa de Paste nu lipseste mielul, preparat in fel si chip.
Romanii consuma relativ putina carne de ovine, adica de miel, oaie sau berbec. Exista chiar familii unde se mananca miel doar o data pe an, la Paste, sau nici atunci, pentru ca multora nu le place deloc gustul sau mirosul. Si totusi carnea de miel ramane o delicatesa, chiar daca, atentie, contrar unor idei preconcepute, nu este o carne usoara.
Daca te numeri printre cei ce consuma carne de miel de Pasti si esti in cautarea unei retete bune pe care sa o pregatesti iti voi spune astazi cum sa faci un stufat de miel. Am mai gatit carnea de miel in multe feluri (ai aici mai multe retete) , cum bine stii deja daca urmaresti ce retete public pe blog de 3 ani incoace. Dar stufat inca nu am facut. Era timpul sa incerc si acest gen de preparare a carnii de miel, nu?
Am inceput sa ma documentez din timp si sa testez reteta pentru ca, atunci cand vine vremea sa intri si tu in bucatarie pentru a pregati masa festiva sa stii exact cum sa faci stufatul.
Mi-am adus aminte ca am in biblioteca volumul 7 din seria cartilor de bucate semnate de marele si regretatul Radu Anton Roman, ”Povestile bucatariei romanesti – Sarbatori crestine la romani” si ca vazusem acolo o reteta de stufat de miel traditional, asa cum se facea pe timpuri.
Dacă nu consumi carne de miel dar vrei să faci un stufat,
poți încerca rețeta de stufat din piept de pui.
Click AICI
Epicurian si hedonist declarat fiind, Radu Anton Roman nu se bucura doar sa gateasca si sa manance savuroasele bucate romanesti, ci le si „invelea” in povesti literare de o frumusete incontestabila. Si ce frumos povesteste despre stufat in cartea lui! Ne spune ca acesta este un alt ”simbol al primaverii cu infatisare ritualica – plante verzi care se impletesc in coronite – inflorind in Muntenia cum nici unde”.
Mi s-a intiparit in minte reteta asta simpla inca de cand am cumparat cartea si mi-am zis ca anul acesta neaparat sa ma inspir de acolo si sa incerc sa fac varianta mea de stufat de miel.
Asa ca am tras o fuga pana la Selgros, cu care, asa cum stii am inceput de curand o frumoasa colaborare. Stiam ca acolo gasesc oameni pasionati si ca voi alege usor, cu ajutorul lor o bucata buna de carne de miel.
Si intr-adevar, domnul Cristinel Rusu, seful raionului de carne de la Selgros Bacau mi-a fost de mare ajutor. Evident ca am stat cu el mai intai la povesti ca sa aflu mai multe despre omul care are in grija acest raion atat de cautat din marele supermarket. Mi-a povestit ca si-a gasit adevarata pasiune pentru prepararea carnii dupa ce a lucrat multi ani… la o fabrica de hartie.
Tatal sau, acum in varsta de 87 de ani a fost un macelar priceput asa ca, la varsta maturitatii a facut o schimbare de cariera si a ”preluat” pasiunea acestuia. De 11 ani lucreaza la raionul de carne din Selgros Bacau, este pasionat si priceput si deja are cateva preparate proprii la vanzare. Trei mai exact. ”Carnaciorii de bere”, ”carnatii ca la Moldova” si „impletitura ca la Moldova” care numai la Selgros Bacau se vinde deocamdata.
Cum arata imprelitura aceasta? Apetisant e putin spus! Sa o descriu putin? Desi o vezi si in poza. Niste carnaciori subtiri de porc impletiti cu fasii subtiri de piept de porc, totul afumat… Ce gust are? Deja imi ceri prea mult, pentru ca suntem in Saptamana Mare si nu vreau sa duc pe nimeni in ispita.
Pentru stufatul de miel, domnul Cristinel mi-a recomandat sa folosesc o pulpa de miel care a fost sectionata bucati chiar acolo la raionul de carne. Evident ca un stufat de miel se poate face si din alte bucati de carne, nu doar din pulpa.
Oricum, daca te duci la Selgros sa iti faci cumparaturile vei gasi de toate pentru masa de Pasti. De la carcase de miel la la drob gata preparat, de la oua rosii gata vopsite la cascaval in forma de miel sau decoruri speciale pentru masa festiva de Pasti, si cate si mai cate.
Dar sa revin la reteta de stufat de miel. Ca de aici pornisem cu ideea. Stufatul de miel este o friptura un pic mai altfel pentru ca are ca ingrediente, pe langa carnea de miel multe, foarte multe plante verzi proaspete. Mult usturoi verde, multa ceapa verde, patrunjel si marar.
Iti poti imagina cam cum mirosea la mine in bucatarie?! Ispititor, divin, ametitor?! Ce poti sa-ti doresti mai gustos pentru masa de Pasti decat un stufat de miel? Nu degeaba spunea Radu Anton Roman ca friptura asta e simbol al primaverii.
Dacă vrei să fii la curent cu ultimele rețete video,
abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click AICI
Vezi mai jos cum poți vopsi natural ouăle roșii!
Dar zic ca bine ar fi sa nu te mai tin de vorba cu povesti despre miel si oameni pasionati ci sa trec direct la fapte, adica la cum se face un stufat de miel in varianta cu sos de rosii (pentru ca exista si o varianta fara rosii, doar cu verdeturi). Vei vedea ca este o reteta simpla si usor de pregatit. Mai mult dureaza asteptatul sa se gateasca. Chinuitor, la cum miroase in bucatarie cat astepti sa se faca!
- 1,3 kg pulpa de miel
- 40 ml de vin alb
- 50 ml ulei de masline
- o capatana de usturoi
- o lingura cu piper boabe
- o lingura cu sare mare
- un sfert de lingurita de fulgi de ardei iute
- 4 legaturi de usturoi verde
- 4 legaturi de ceapa verde
- o conserva de rosii in bulion de 400 grame
- o lingurita cu sare
- 100 ml apa
- 50 ml ulei de masline
- o mana de marar tocat
- o mana de patrunjel verde tocat
Mod de preparare pentru reteta de stufat de miel
- Cu o seara inainte punem carnea de miel la marinat. Frecam carnea cu sare. Amestecam vinul cu uleiul. Punem carnea intr-o punga si adaugam emulsia de ulei si vin. Adaugam si usturoiul curatat si taiat bucati, piperul si boiaua. Legam punga bine si o intoarcem de cateva ori cat sa imprastiem lichidul. Lasam carnea asa in punga peste noapte la frigider, pusa intr-un vas sau o tavita.
- A doua zi scoatem carnea din punga si o asezam intr-o tava impreuna cu lichidul in care am marinat-o peste noapte.
- Lasam sa ajunga la temperatura camerei si intre timp incingem cuptorul la 180 de grade.
- Punem tava in cuptor pentru 15 minute ca sa rumenim putin friptura. Am preferat aceasta varianta pentru a nu praji carnea.
- Intre timp ne ocupam de verdeturi. Spalam usturoiul si ceapa verde si le taiem marunt.
- Incingem uleiul intr-o tigaie incapatoare si adaugam ceapa si usturoiul. Le gatim un minut amestecand dupa care adaugam apa si lasam sa se gateasca inabusit inca 2-3 minute.
- Intre timp desfacem conserva de rosii, taiem rosiile si apoi adaugam totul peste usturoi si ceapa. Lasam sa se gateasca 5-10 minute cat sa dea un clocot.
- Scoatem tava din cuptor si turnam sosul de usturoi, ceapa si rosii peste carne.
- Dam tava la cuptor, la 170 de grade pentru 45 de minute dupa care o scoatem si intoarcem friptura pe partea cealalta.
- Repunem tava in cuptor pentru inca 30 de minute. Cu 5 minute inainte scoatem tava si presaram din loc in loc mararul si patrunjelul tocate marunt.
- Cand este gata scoatem stufatul din cuptor si servim cu pofta alaturi de o cana cu vin rosu.
Sa aveti pofta la stufat de miel!
Reteta o gasesti si pe site-ul SelgrosCautaPasiunea.
Despre says
Mâncarea este cu adevărat delicioasă și îmi place să fac asta cu familia mea în vacanțe.
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca va place :)
Alexandru says
Am citit mult pana sa ajung la rețetă. Când am văzut ingredientele și modul de pregătire, spun cu toată certitudinea ca aceasta nu e rețeta clasica de stufat.
Radu Anton Roman a fost un mare bucătar, gourmet și gurmand. Dar nu tot ce a scris el este conform cu realitatea
Claudia Vasilache says
Fiecare cu parerea lui … si varianta lui :)
Liviu says
Mi se pare ca mai mult vorbesti decat sa faci ceva! Ma interesa stufatul nu cine vinde la magazinele din Bacau!
Claudia Vasilache says
Si nu e scrisa reteta de stufat? Eu stiu ca da…. Citeste doar acea parte. E simplu!
Liviu says
– Aoleeuuu! Mai mult vorbesti decat sa spui o reteta! Nu puteai sa termini intai ce-ai inceput si povestile sa le lasi la urma?
Claudia Vasilache says
Liviu, nu te supara dar … aici esti in ”casa mea” si in casa mea vorbesc cat vreau si despre ce vreau :)
Poti face abstractie de acele randuri si sa sari direct la reteta.
Ar fi fost mai practic. Asa… ai consumat timp scriind comentarii prin care sa-ti exprimi nejustificat frustarile.
Doina Racoti says
Nu mananc miel sau iepuras. Daca ar fi dupa mine aceste 2 animalute ar muri de batranete.
Georgiana Sabina says
Recunosc ca nu mananc miel dar arata foarte bine acele poze.
Claudia V says
Multumesc! Ma bucur ca iti plac pozele :)
Raluca Brezniceanu says
Ti-a iesit super, cred ca miroase si are un gust divin. Eu anul acesta n-am mai facut stufat, dar dupa ce am vazut aceasta minunatie la tine cred ca pun si eu o pulpa la bataie.
Claudia V says
Multumesc! Da, e tare bun.
Hai ca nu e tarziu sa faci si tu unul anul asta ;)
Rokolla says
Arata absolut delicios. Eu sunt singura din familie care mananca miel si profit de acest lucru si cand merg la masa de paste la ai mei, mananc acolo. Poate am sa-mi fac si eu curaj intr-un an sa fac si eu asa ceva
Claudia V says
:) Incearca cu incredere. E foarte gustos!
Vyo Vyoleta says
Nu ma inteleg deloc bine cu carnea de miel, dar voi tine cont pentru zilele urmatoare si ii voi pregati sotuli aceasta reteta.
Claudia V says
Vyo, stufatul il poti face si din alta carne ;)
Antoaneta says
Nu am mai mancat stufat de …secole!
Mama mea pregatea cand eram copil, dar nu pot spune ca ma omoram dupa el.
Claudia V says
La noi de obicei se pregatea friptura simpla. Eu abia acum am descoperit stufatul si mi place foarte mult! :)
Lamiita Petre says
Stufat in varianta la cuptor nu am facut niciodata dar arata extra, poate o voi incerca acum . Si noi mancam mie destul de rar, nu stiu de ce , poate fiindca nu fac eu cumparaturile ca as cumpara mai des. Nu stiu daca in magazin se gaseste si ied, e mult mai bun.
Claudia V says
Multumesc :) E mult mai usor sa o faci la cuptor ;) Ied chiar nu am auzit nici eu sa fie in magazin :(
Corina says
Exact asa fac si eu stufatul! Parca nu e Paste daca pe masa nu e drob, oua rosii, pasca, cozonac, stufat si ciorbita de miel.
Claudia V says
Da! :) Macar putin din toate daca gustam tot e bine :)
Mihaela Curea says
Sotul meu e innebunit dupa miel. Am scapat de sarbatori, face si mama si soacra friptura si drob. Dar dupa Paste am fost anuntata ca vrea miel facut la noi. Asa ca va fi o mare provocare.
Claudia V says
Pai e simplu, faci reteta de stufat ;)
coco says
trebuie sa recunosc faptul ca nu am mancat stufat de cand eram copil! nu prea ma dau in vant dupa miel dar cand eram mica mancam!
Claudia V says
Poate ar trebui sa ii mai dai o sansa ;)
Irina Sima says
Am facut si eu stufat de miel. Am folosit pulpa, am fiert-o si am rumenit-o putin. Am scos carnea separat. In uleiul in care am rumenit carnea am tras putin la tigaie ceapa verde, usturoiul verde, mararul si patrunjelul, am adaugat o conserva de rosii cubulete, am facut rantasul folosind putina zeama de la carne. Am adaugat carnea si mai multa zeama folosita la fiert ca noua ne place mult sosul ala. Condimente folosite doar sare si piper. A iesit SUUUUPER!
Claudia V says
Da, stiu ca se mai adauga si ceva faina pentru rantas dar facand in varianta ”la cuptor” nu am mai pus faina. Ies oricum bun, in orice varianta ;)
Mihaela says
Arata delicios si e binevenita acum de Paste. Sunt sigura ca vor fi multe gospodine gata sa o prepare. Noi nu mancam miel dar facem alte preparate specifice.