Tort cu blat simplu de nuca si crema de ciocolata
De 6 ani incoace, ziua de 1 martie, pentru noi este o zi speciala. Nu mai este ziua de martisor ci ziua in care Dumnezeu ne-a binecuvantat cu un ingeras in carne si oase. In fiecare an il serbam cu bucurie si este pentru noi cel mai frumos martisor.
Imi aduc aminte cu drag de clipa in care l-am vazut pentru prima data. Era asa de micut, tacut, parca speriat. Timpul a trecut nici nu stiu cand si deja e scolar. Uneori ma gandesc cu egoism ca as vrea sa opresc timpul in loc si sa ramana copil asa cum e acum, vesel pus pe sotii, fara griji.
Un copil cu personalitate. La cei 6 ani ai lui, azi impliniti a spus cu hotarare, de ziua mea vreau un tort care sa fie inalt, cu crema dintre blaturi din ciocolata neagra si invelit cu frisca. Aaa, si neaparat sa fie decorat de el. Cu muuulte bomboane. :)
Acum sa nu crezi ca l-am lasat doar pe el sa il decoreze. L-am mai si manipulat/sugestionat putin in ideea de a face totusi un tort prezentabil. Atat pentru musafiri cat si pentru a-l putea poza si pune pe blog. Pozele nu sunt cine stie ce pentru ca le-am facut pe fuga dar am zis ca ar fi pacat sa nu pun reteta pe blog. La urma urmei, e vorba de o reteta si nu de un concurs fotografic. Si cu cat pozele sunt mai … ca in viata de zi cu zi, cu atat dovedesc ca un tort simplu si gustos il poate face oricine acasa.
Doar o mica problema ar fi in ce priveste bombonelele. Daca vreti sa le folositi, adica daca va place ideea baietelului meu, v-as recomanda sa ornati tortul cu cateva minute inainte de a-l servi. Acele bombonele multicolore, intrand in contact cu crema de pe tort si-au topit invelisul colorat si au lasat dare de culoare pe crema alba. Ca sa nu mai zic ca o parte dintre bombonelele puse pe lateral, nefiind fixate bine au cazut si a trebuit sa le lipesc eu la loc.
Ca sa nu fie doar un amalgam de bomboane aruncate ici colo pe tort, i-am sugerat sa punem si niste margarete din napolitana, asa cum folosisem si la tortul de ziua mea si la cel de ziua sotului. I-a placut ideea si a acceptat sa le pun. Asa ca am reusit sa fac un tort prezentabil/pozabil pana la urma.
Inca o precizare si gata, ma apuc de scris reteta. Daca urmaresti blogul de ceva timp stii deja ca noi mancam mai putin dulce. Daca gusturile tale sunt altele adauga mai mult zahar in blat si creme. Pentru noi a fost suficienta dulceata cremelor datorata ciocolatei si nu am mai adaugat zahar. La fel, nici arome nu am folosit pentru ca ciocolata alba in sine are o savoare a ei, o aroma a ei. Dar daca vrei un gust mai intens poti adauga in creme extract de vanilie.
- 8 oua
- 120 grame de faina alba de grau
- 160 grame de nuca macinata
- un sfert de lingurita de cutit de sare
- 2 lingurite de esenta de vanilie
- 150 de grame de zahar
- 100 grame de ciocolata neagra
- 100 de grame de smantana pentru frisca cu 20 % grasime
- 250 grame de mascarpone
- ciresele de la un compot de 800 grame
- 100 grame de ciocolata alba
- 100 de grame de smantana pentru frisca cu 20 % grasime
- 150 grame de mascarpone
- siropul de la un compot cu cirese, de 800 grame
- bomboane si flori din napolitana
Mod de preparare tort cu blat simplu de nuca si crema de ciocolatata
- Pentru blat procedam asa cum am explicat zilele trecute in reteta de blat cu nuca – vezi aici detalii. Insa vom coace 2 blaturi. Asa ca, fie facem aluatul pentru blaturi folosind impreuna cele 8 oua si apoi impartim in doua tavi, pe cat posibil in cantate egala dupa care le coacem impreuna. Doua tavi rotunde de tort, cu diametrul de 17-18 cm ar trebui sa incapa in cuptor. La mine incap.
A doua varianta ar fi sa facem de doua ori operatiunile de preparare a blatului, intai folosind 4 oua dupa care coacem blatul. Intre timp facem amestecul pentru cel de al doilea blat folosind restul de 4 oua si coacem iar.Practic facem doua blaturi de tort pe care le coacem unul dupa altul. - Dupa ce am copt blaturile le lasam la racit, cel mai bine e sa le facem cu o zi inainte si sa le lasam pana a doua zi ca sa asamblam tortul.
- Facem si cremele pentru tort cu o zi inainte ca sa aiba timp sa se intareasca. Desi difera cantitatile, modul de preparare este acelasi
– pentru crema cu ciocolata neagra – vezi aici
– pentru crema cu ciocolata abla – vezi aici - A doua zi taiem blaturi in doua pe orizontala si obtinem patru ”foi” de blat de tort pe care le vom insiropa si ”uni” cu ajutorul cremei cu ciocolata neagra, suprapunandu-le: insiropam o foaie de blat, punem o parte din crema neagra si adaugam peste ea, din loc in loc jumatati de cirese din compot. Ciresele sunt optionale. Pune peste crema celalalt blat, continuam cu crema si cirese pana cand terminam de asezat foile de blat.
- Peste ultima foaie de blat punem crema alba si o intindem si de jur imprejur.
- Decorati cu bombonele multicolore si margarete din napolitana sau dupa propria imaginatie.
Sa aveti spor la facut tort cu blat simplu de nuca si crema de ciocolata!
Anul trecut i-am facut baietelului meu un tort cu blat umed, crema de ciocolata alba, capsuni si mascarpone – vezi aici reteta
iar acum 2 ani un tort, tot cu blat umed dar cu ciocolata si portocale – vezi aici reteta.
Leave a Reply