Pentru astazi m-am gandit sa scriu o reteta simpla, de zi cu zi. Unii ar zice banala dar simpla si usor de facut: macrou prajit in crusta de pesmet. Suna bine, nu?
Majoritatea dintre noi stim sau obisnuim sa prajim pestele in crusta de malai. O reteta veche pe care o stia si mama si bunica si strabunica… si acum ne-a transmis-o si noua. Usor de facut, gustoasa ca rezultat reteta de macrou prajit in crusta de malai – vezi aici cum se face, este de multe ori pe mesele noastre.
Insa acelasi macrou se poate praji si in crusta de pesmet. Si nu doar in crusta de pesmect ci si, de exemplu, in crusta din fulgi de porumb. Iar atunci cand te-ai saturat de o varianta o incerci pe cealalta si asa ai un meniu aparent diversificat :)
Modul de pregatire a retetei de macrou in crusta de pesmet este la fel de simplu. Atat de simplu si de banal incat ma gandesc ca a scrie acum o anumita cantitate de peste, sau pesmet sau ulei chiar ar suna exagerat.
Pentru ca fiecare poate sa isi prajeasca cat peste doreste, pesmet chiar daca zic o cantitate tot va mai ramane ceva in plus si ulei… aici fiecare prajeste in cat ulei vrea. Eu prefer in ulei mai putin.
Asa ca la ingrediente o sa scriu doar la modul general ce ingrediente se folosesc si o sa povestesc dupa aceea cum se face.
- macrou congelat
- pesmet
- ulei pentru prajit
- sare
Mod de preparare pentru reteta de macrou prajit in crusta de pesmet
- Scoatem macroul din congelator cu o seara inainte si il lasam sa se dezghete.
- A doua zi ii taiem capul, codita si inotatoarele. Il despicam si curatam de intestine dupa care spalam bine pestii astfel curatati si ii taiem bucati de marimea dorita. Ii puteti dezosa sau nu, dupa preferinte. De dorit ar fi sa ii scoateti cu rabdare oasele. E mai elegant sa fie servit asa si apoi, daca aveti si ceva copii care mananca va fi mai usor sa le dati si lor.
- Presaram sare peste fiecare bucata de macrou si lasam la scurs aproximativ 10 minute. Sau stergem pestele cu prosoape absorbate de hartie pentru a absorbi surplusul de apa si apoi le saram.
- Punem diin belsug pesmet intr-o farfurie si dam bucatile de macrou prin acesta. Le intoarcem pe toate partile astfel incat sa se prinda bine pesmetul de ele.
- Incingem intr-o tigaie uleiul pentru prajit.
- Cand este incins adaugam pe rand, in functie de cat de incapatoare este tigaia in care prajim, bucatile de macrou.
- Prajim pe o parte si apoi intoarcem si pe partea cealalta si lasam la prajit in continuare pana se gatesc complet.
- Scoatem rand pe rand bucatile de macrou prajit in crusta de pesmet, pe masura ce se gatesc si le asezam pe o farfurie in care am pus in prealabil prosoape de bucatarie din hartie absorbanta. Facem acest lucru pentru a abosorbi surplusul de ulei.
- Terminam de prajit fiecare bucata si apoi servim alaturi cu ce fel de garnitura dorim. Noi am mancat bucatile de macrou prajit in crusta de pesmet cu cartofi fierti intregi, decojiti, taiati cubulete si condimentati dupa gust. Mai dietetic :)
Pofta buna sa aveti la macrou prajit in crusta de pesmet!
[…] unui pește mare, cel puțin încă alte 2 feluri de mâncare. De exemplu îl poți face prăjit (vezi aici cum se face) cu o mămăliguță alături sau la cuptor, cu sos de […]