Prea multe lucruri despre beneficiile consumului de chefir din lapte nu cred ca mai trebuie sa va spun pentru ca stiti si voi. Pentru cei ce insa nu stiu aceste beneficii le recomand sa citeasca articolele despre chefir pe care le-am publicat pe “Lecturi de mamica” si “Chefirul-probioticul miraculos-partea 2“.
Acum as vrea sa va spun si cateva cuvinte despre cum se prepara chefirul de lapte, pentru ca degeaba stim cat de bun este daca nu il si preparam in casa cu ajutorul unei ciuperci de chefir.
O sa vedeti ca este un procedeu extrem de simplu, care nu va ia decat cateva minute zilnic si care va va furniza un chefir de calitate facut din lapte proaspat de vaca.
Cum se prepara chefirul de lapte
Ingrediente/ustensile de care avem nevoie pentru prepararea chefirului de lapte
– lapte proaspat de vaca*,
– ciuperca de chefir de lapte,
– borcan de sticlă cu capac sau alt recipient din sticla si o bucatica de tifon sau panza
– strecuratoare din plastic
– lingura din plastic
– castron/oala/borcan
Mod de preparare:
- Se pune ciuperca de chefir in borcan si adaugs laptele care trebuie sa fie la temperatura camerei.
- Se amesteca bine cu o lingura de plastic. Eu folosesc cam o lingura de ciuperca la un borcan de 750 grame; *
- Se pune borcanul intr-un loc mai intunecos fara sa se inchida ermetic capacul. Daca se foloseste un alt recipient trebuie acoperit cu o bucata de panza sau tifon;
- Se lasa borcanul la temperatura camerei timp de 8, 12, 24, 48 ore in functie de cum dorim sa fie chefirul ca gust si consistenta (mai acru, mai subtire etc); **
- Odata trecut timpul minim pentru fermentare se rastoarna continutul borcanului intr-o strecuratoare de plastic asezata deasupra unui castron si se strecoară chefirul obţinut. ***
- Ciuperca rămasa in strecuratoare se spala foarte bine sub jet de apa; ****
- Chefirul obtinut se poate consuma pe loc sau se poate pune la loc in borcan pentru a fi mai apoi pastrat la frigider pentru un consum ulterior;
- Pentru prepararea altei portii trebuie reluat intregul proces de preparare descris incepand cu pasul 1.
Observaţii:
* la prepararea chefirului se poate folosi orice fel de lapte: de capră, de cocos, de oaie, de orez etc. Conditia este ca atunci cand se schimba laptele sa se ramana la acel lapte pentru mai mult timp. Ciuperca la început va trebui sa se adapteze noului tip de lapte pentru ca chefirul sa fie cat mai nutritiv
** un timp mai scurt de fermentatie va avea ca rezultat un chefir mai putin acru si mai subtire ca si consistenta iar un timp mai mare de fermentatie va duce la obtinerea unui chefir de o consistenta mai groasa si cu un gust acru mai pronuntat. Daca cantitatea de ciuperca folosita este mai mare sau cantitatea de lapte mai mica, procesul de fermentatie va fi accelerat. Temperatura camerei in care se tine borcanul ar trebui sa fie in jur de 20 grade Celsius. Daca temperatura este mai mare fermentarea va avea loc mai repede
*** folositi doar strecuratoare si lingura din plastic. Nu este indicat ca ciuperca sa vină in contact cu obiecte de metal deoarece acest lucru duce la deteriorarea ei
**** in aproximativ doua saptamani de folosire zilnica, ciuperca de chefir isi va dubla volumul, moment in care se poate injumatati. Surplusul se poate pastra ca rezerva sau poate fi dat prietenilor
Modalitati de pastrare a ciupercii de chefir
Daca vreti sa faceti o pauza in prepararea chefirului puteti sa pastrati ciuperca de chefir in frigider. Iata cum sa procedati: scoateti ciuperca de chefir din lapte, spalati-o ca de obicei in apa, puneti-o la loc in borcanul curat dar de data asta puneti lapte doar cat sa o acoperiti. Inchideti borcanul si puneti-l la frigider. In acest mod veti incetini procesul de fermentatie, proces pe care il veti putea relua mai tarziu. Se spune ca este recomandat sa nu se faca o pauza mai mare de cinci zile deoarece se poate distruge ciuperca de chefir. Eu insa asa am tinut-o pe timpul iernii schimband laptele la fiecare cinci zile si vad ca inca e “vie” doar ca nu s-a mai inmultit.
De asemenea ciuperca se mai poate pastra si la congelator astfel: clatiti ciuperca in apa proaspata (fara clor) si usucati-o cu un servet de hartie. Cand este bine uscata inveliti-o intr-un servet de hartie uscat, puneti-o intr-o punguta de plastic si apoi in congelator. Daca este uscată cum trebuie poate ramane in starea asta latenta chiar si pentru un an de zile. Cand vreti sa o readucet la viata va fi nevoie cam de o saptamana de schimbat zilnic laptele pentru a-si reveni si a putea avea iarasi un chefir bun de baut.
Tips & Trics:
Pentru a obtine un chefir de calitate, mai ales in zilele canlduroase, ar fi normal ca laptele din borcan sa fie schimbat zilnic sau macar la doua zile dar daca nu dispuneti de atat de mult lapte proaspat zilnic, puteti sa pastrati o rezerva de lapte la congelator pana cand o sa aveti nevoie de el. Cand vrei iar sa il folosesiti, il dezghetati si il lasati sa ajunga la temperatura camerei după care puteti pune ciuperca de chefir in el si sa reluati procesul de fermentatie al chefirului.
sursa foto: livescience.com
Matei ionut emil says
Sunt începător și am făcut kefir și cu lapte proaspăt de capra și cu lapte de vaca din comerț kefirul este la gust și consistenta la fel diferența este ca ,cu laptele proaspăt de capra ciuperca creste și se înmulțește mai mult iar cu laptele de vaca din comerț mai puțin, însă as vrea sa știu dacă proprietățile sunt la fel/și care este diferenta
Bogdan says
Salut. Nu mai folosi late de magazin pentru kefirul făcut in casa. Este net inferior ca și proprietăți. Laptele de magazin este plin de antibiotice și hormoni de creștere. E drept, poți lua lapte de magazin BIO, dar principala problema a laptelui de magazin este omogenizarea lui. Adică, se centrifugheaza la viteze f mari laptele pt a-l omogeniza, practic se sparg astfel moleculele de grăsime din lapte schimbându-i compoziția chimica, ceea ce ade un efect inflamator in organism. Kefirul cel mai prietenos pt organism este cel din lapte de capra, oaie, bivolița, lapte de vaca cu caseina A2 (care se digera mult mult mai ok in corp). Este bine sa fie dintr-o sursa cât mai BIO. Spor!
Svetlana says
Ma scusati dar chefirul nu este laptele fermentat? La ce ne trebuie ciuperca daca laptele nefiert lasat la temperatura camerei se face si singur chefir?
Claudia V says
Nu este! Sunt lucruri diferite! Ciuperca de kefir are alte proprietati ca sa zic asa.
elena says
In momentul in care facem kefirul se pastreaza cele 24 ore la intuneric? multumesc
Claudia V says
Nu neaparat la intuneric ci doar sa nu fie expus la soare. Eu l-am tinut in bucatarie intr-un loc in care era mai putina lumina.
DOINA GHEORGHITA says
SE POATE PREPARA KEFIR SI DIN LAPTE FIERT?
Claudia V says
Nu, in nici un caz. Laptele trebuie sa fie crud si proaspat, natural, de la vaca. Nu din cel cumparat de la magazin.
Eu asa stiu si logic asa ar si fi pentru ca ciuperca nu are de unde sa ”pape” si sa creasca daca e fiert.
Adi says
Buna ziua , eu fac cu lapte fiert dun Niiembrie 2021 incoace ca asa m-a invatat cel ce mi l-a dat si vad ca-i bine
Maria says
Pai atunci cand punem in lapte de cocos de unde se hraneste ciuperca?
Din cate am citit si eu, pt. un kefir de calitate, laptele trebuie fier si racit. In felul acesta se distrug anumite bacterii din lapte care nu ar fi indicat sa interfereze cu cele ale chefirului.
Claudia Vasilache says
Eu asa stiu ca nu trebuie fiert laptele dar poate merge si asa. Nu am testat…
liviu says
stiu ca laptele se fierbe si apoi se aduce la temp camerei.se poate si cu laple nefiert?
Claudia V says
Din contra, daca il fierbi nu faci nimic adica distrugi tot e ce bun in el.
Eu stiu ca doar cu lapte crud se poate face :)
Adriana says
Este recomandat ca laptele sa fie fiert si racit, adus la temperatura camerei! Prin laptele crud se pot transmite : Salmonella, Lysteria, E. coli, giardia etc
Claudia Vasilache says
Si puteti face chefir din lapte fiert?!
nelu nemes says
va rog care puteti sa ma ajutati cu cefir in zona dej gherla chiar cluj beclean b.nva multumesc
Maria says
Multumim de postare. Poti sa imi spui de unde iau ciuperca?
Claudia V says
Cu placere, Maria.
Ciuperca o poti gasi la cineva care o are deja. Persoane pe care le gasesti pe diferite grupuri de Facebook de exemplu.
Iuliana says
Foarte interesannt. Mai citisem candva despre ciuperca de chefir, dar nu cu explicatii atat de detaliate. Multumesc :)
Claudia V says
Cu placere, Iuliana. Sper sa iti fie de folos :)