Recunosc ca rar mancam peste desi ar trebui sa il includem in meniu saptamanal. Si mai rar mancam somon care este renumit pentru marele sau continut de omega 3 si despre care se stie ca este bine sa fie introdus intr-un meniu cat mai sanatos. Norocosul casei era insa cel mic caruia pana acum ceva timp ii placea somonul facut dupa o reteta cat mai simpla. Cum insa s-a razgandit si nu i-a mai placut l-am trecut in meniul celor mari.
Si cum puteam sa il gatesc decat intr-o combinatie de zile mari cu cartofi si sos camembert. Am vazut la Alice (Tara Bucatelor) pe blog acest gen de reteta de somon. Mi-a placut ideea si deci nu puteam sa ratez ocazia de a o testa mai ales ca am gasit in oferta la LIDL camembert. Asa ca de data asta am inclus in meniul nostru o reteta de somon in crusta de ierburi aromatice cu garnitura de cartofi si sos camembert. E un deliciu, va garantez :)
Reteta de somon in crusta de ierburi aromatice
- Ingrediente somon in crusta de ierburi aromatice:
500 grame de somon afumat
o mana de patrunjel verde
doua linguri de pesmet
un fir de usturoi verde
o lingurita de busuioc uscat
o lingurita de oregano uscat
ulei de masline
o jumatate de lamaie
pentru cartofi:
500 grame de cartofi
oregano, turmeric, sare
ulei
pentru sos:
o lingura de unt
cateva fire de frunze de ceapa verde
o jumatate de pahar de lapte
doua trei linguri de vin rosu
o jumatate de lingurita rasa de amidon
50 de grame de branza camembert
Mod de prepararesomon in crusta de ierburi aromatice:
- Bucatile de somon le spalam si eventual se curatam sau taiem si le stropim cu zeama de lamaie.
- Intr-un vas de yena uns cu ulei de masline asezam bucatile de somon cu tot cu zeama de lamaie
- Separat amestecam pesmetul cu ierburile aromatice si condimentele
- Adaugam peste bucatile de somon pesmetul pregatit in prealabil
- Acoperim tava cu folie de aluminiu si o dam la cuptorul incalzit in prealabil timp de aproximativ 20 de minute dupa care scoatem folia si mai lasam zece minute sa se rumeneasca crusta
- Cat somonul este la cuptor pregatim cartofii si sosul de branza camembert
- Cartofii ii spalam bine si ii fierbem aproximativ un sfert de ora.
- Cand cartofii sunt gata ii dam de pe foc si ii lasam putin la racit.
- Curatam cartofii de coaja si ii taiem felii sau bucati mai mici
- Condimentam cartofii cu sare, oregano si turmeric si ii prajim in tigaie la foc mic cateva minute.
- Sosul de branza camembert il pregatim astfel: topim untul intr-o tigaie, adaugam ceapa verde tocata marunt si calim usor. Adaugam si vinul si lasam sa fiarba la foc mic pana acesta se evapora. Adaugam laptele si amidonul si mai fierbem pana sa ingroasa putin. Dam de pe foc si adaugam branza camembert curatata de coaja. Amestecam bine pana se topeste.
- Servim somonul alaturi de cartofii peste care punem cateva linguri se sos de branza camembert.
- Tips&Trics:
Trebuie sa fiti foarte atenti la sincronizare. Faceti sosul la sfarsit, chiar inainte de servire deoarece rece nu va mai fi la fel de bun.
Pofta buna sa aveti!
[…] Somon în crustă de ierburi aromatice – click aici […]