Semintele de chia fac parte din categoria superalimentelor si apartine familei Salviei (Salvia Hispanica). Este o planta care isi are originile in sudul si centrul Mexicului si in Guatemala si a fost cultivata inca din vremuri stravechi de catre Azteci.
In limba Maiasilor “chia” inseamna “putere” si pe buna dreptate pentru ca aceste mici si delicate seminte au fost consumate de-a lungul timpului cu scopul de a furniza energie. Erau des folosite de catre persoanele care erau mesageri si trebuiau sa alerge dintr-un loc in altul pentru a duce vesti despre pentru care ei purtau intotdeauna cu ei mici cantitati de seminte de chia pentru a le da energie.
Planta anuala, ce creste inalta de 1 metru, chia este cautata pentru minusculele ei seminte ovale, de doar 1 mm, de coloare gri, maro sau alb si negru, care sunt bogate in omega 3, acidul alfa linoleic (ALA), proteine, vitamine si minerale.
Semintele de chia au:
- de 2 ori mai multe proteine decat orice alte seminte sau cereale;
- de 5 ori mai mult calciu decat laptele
- de 2 ori mai mult potasiu decat bananele
- de 3 ori mai mult fier decat spanacul
- o putere antioxidanta de 3 ori mai mare decat afinele
- o mare cantitate de acizi grasi esentiali, omega 3 si omega 6
Conform site-ului NutritionData, 28 de grame de seminte de chia uscate contin 18% din rata zilnica de calciu, 27% din cea e fosfor, 30% din cea de magneziu si cantitati mai mici de zinc cupru si potasiu. De asemenea tot 28 de grame de seminte de chia contin 42 % (11 grame) din rata zilnica de fibre facandu-le excelente pentru a fi introduse in dieta persoanelor care sufera de constipatie, constituindu-se intr-un tratament natural impotriva acesteia.
Cu alte cuvinte, semintele de chia:
- sunt o sursa completa de proteine care ne furnizeaza aminoacizi esentiali intr-o forma usor digerabila;
- sunt o sursa foarte buna de fibre solubile;
- sunt stabile mai mult timp adica se deterioreaza mai greu in timp datorita continutului mare de antioxidanti. Pot fi pastrate, uscate, chiar si 4-5 ani fara sa se deterioreze si sa isi piarda proprietatile;
- ca si cele de in, au proprietati hidrofilice, adica retin apa si creeaza in schimb un gel mucilaginos. Ele pot sa retina apa de 9 pana la 12 ori greutatea lor. In plus absorbia apei se face foarte rapid, in maxim 10 minute retinand si substantele cu proprietati electrolitice;
- consumate impreuna cu alimente bogate in zahar, acestea nu fac decat sa diminueze impactul pe care il are absorbia zaharului in oganism. Gelul semintelor de chia creeaza o bariera fizica intre carbohidrati si enzimele digestive care participa la “prelucrarea” lor, incetinind transformarea carbohidratilor in zahar. Astfel ele sunt recomandate in dieta persoanelor care sufera de diabet. Studiile au arata chiar ca acestea pot trata aceasta boala;
- nu contin gluten ceea ce le face ideale pentru a fi incluse in dieta a persoanelor care sufera de intoleranta la gluten;
- sunt bogate in acizi grasi omega 3 cu rol in prevenirea aparitiei bolilor de inima;
- consumate inainte de mesele principale au proprietatea de a reduce apetitul dand o stare de satietate si crescand nivelul de energie, fapt pentru care sunt foarte populare printre persoanele care vor sa slabeasca;
- pot fi foarte usor combinate cu alte alimente fara a schimba insa gustul acestora dandu-le in schimb un plus de nutrienti.
[…] nu sunt semințele de chia, ca să nu mai vorbesc de cât de sănătoase sunt a fi consumate (am povestit aici despre ele). Dacă facem un calcul luând de bază prețul un punguțe de semințe de chia de la SanoVita […]